VIDEO Pozrite si, prečo si firmy zakladajú sídla v daňových rajoch

NETKY.SK • 24 November 2017, 09:52 • 2 min
VIDEO Pozrite si, prečo si firmy zakladajú sídla v daňových rajoch

BRATISLAVA - Počet slovenských spoločností, ktoré majú vlastníka so sídlom v daňovom raji, sa od začiatku tohto roka zvýšil na celkových 4 802 firiem. Ak to porovnáme s minulým rokom, ich počet vzrástol len mierne, v roku 2016 ich bolo preukázateľne 4777.

slovakia

left justify in out

V daňových rajoch momentálne sídli 4802 slovenských firiem. V porovnaní s minulými rokmi sa ich počet ustálil a rastie len mierne. Medzi najobľúbenejšie daňové raje patria Holandsko (1132), Cyprus (1106) a USA (1126). Len na porovnanie, v Paname sa eviduje len 5 slovenských firiem. Dôležité je však povedať, že Panama, ktorá je považovaná za tvrdý daňový raj, už do tejto skupiny nepatrí. Využívajú ju skôr na zakrývanie peňazí z nelegálnej činnosti či prania špinavých peňazí. Tvrdý daňový raj znamená, že odmieta komunikovať s medzinárodnými inštitúciami, čo mimoriadne sťažuje situáciu napríklad v boji proti terorizmu či obchodovaniu s drogami. Táto malá krajina jednoducho nespolupracuje na výmene informácií o bankových účtoch.

 

Podnikatelia si daňové raje vyberajú na základe určitých podmienok. Najmä podľa toho, aké sú dôvody založenia firmy a podmienky alebo výhody vyplývajúce z vedenia spoločnosti v danej krajine. Tých možností je veľa, a preto každý jeden podnikateľ si veľmi dobre zváži každé pre a proti. To, čo vyhovuje jednému, nemusí vyhovovať druhému.

 

Nás zaujímalo, koľko slovenských firiem sídli v daňových rajoch, aký je hlavný dôvod zakladania si spoločností mimo svojej domovskej krajiny, na základe akých podmienok si zakladatelia spoločností vyberajú svoje budúce sídla spoločností a ako hodnotí slovenský protischránkový zákon odborník Simon Šomorjai.

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Osobný bankrot vyhlásilo od začiatku roka vyše dvetisíc ľudí, čo na to hovorí expert?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies