VIDEO Pozrite si, ako hodnotí inváziu tureckej armády v Sýrii a situáciu na Blízkom Východe bezpečnostný analytik

NETKY.SK • 14 Február 2018, 09:38 • 2 min
VIDEO Pozrite si, ako hodnotí inváziu tureckej armády v Sýrii a situáciu na Blízkom Východe bezpečnostný analytik

BRATISLAVA – Rozhodnutie tureckého prezidenta Recepa Tayipa Erdoga o vyslaní armády do vojnou rozvrátenej Sýrie, pod zámienkou porazenia Kurdov a vytlačenie ich z pohraničnej provincie Afrín, pobúrilo nielen samotnú sýrsku vládu. S takýmto rozhodnutím nesúhlasia ani Spojené štáty americké či Rusko, teda veľmoci, ktoré sa v krajine už dlhodobo angažujú a snažia sa poraziť teroristov IS.

slovakia

left justify in out

Recep Tayip Erdogan prijal 20. januára opatrenie zamerané na porazenie kurdských bojovníkov v meste Afrín, ktorých považuje za svojich nepriateľov a označuje ich za teroristickú organizáciu napojenú na v Turecku zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Dal pokyn tureckej armáde, aby vpadla na územie Sýrie s cieľom zničiť Kurdov a vytlačiť ich z tejto oblasti.

 

No aj napriek varovaniam sýrskej vlády, ktorá tento akt považuje za agresiu a porušovanie medzinárodného práva, turecké jednotky zahájili ofenzívu na území Sýrie a vedú boje proti Kurdom v tomto meste. Erdoganove rozhodnutie kritizuje najmä USA, ktoré podporuje kurdských bojovníkov v boji proti Islamskému štátu. Naštrbené vzťahy medzi spojencami sa naďalej zhoršujú, pretože na základe vyhlásení tureckého prezidenta sa armáda už čoskoro presunie do mesta Manbidž, kde majú Američania svoju vojenskú základňu. USA taktiež vyzýva na upokojenie situácie a sústredenie sa na boj proti islamistom, nie na vedenie ďalšej vojny v krajine. 

 

Ako vníma momentálnu situáciu v Sýrii, hrozí eskalácia napätia medzi USA a Tureckom na tomto území a ako vníma kroky EÚ na Blízkom Východe? Sme sa v rozhovore opýtali bezpečnostného analytika Jána Zábojníka. Viac sa dozviete v priloženom videu. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies