VIDEO Pozorovali ste zatmenie Mesiaca? V tom čase do neho narazil meteorit!

NETKY.SK • 24 Január 2019, 11:02 • 2 min
VIDEO Pozorovali ste zatmenie Mesiaca? V tom čase do neho narazil meteorit!

Ak ste pred pár dňami sledovali zatmenie Mesiaca, možno ste ani nevedeli, že sa pozeráte aj na takýto zaujímavý jav.

slovakia

left justify in out

Začiatok týždňa sa niesol v znamení fascinujúceho vesmírneho divadla, ktoré pre nás príroda pripravila. Išlo o výnimočné zatmenie Mesiaca prebiehajúce v čase od 4:33 do 7:50. Nakoľko to bola dlho očakávaná udalosť, sledovali ju tisícky očí zvedavých pozorovateľov, ale aj teleskopy. A práve vďaka tomu sme mali možnosť odhaliť aj ďalší jav, ktorý sa počas zatmenia odohral.

 

img

 

Všimnúť si pád meteoritu na Mesiaci voľným okom zo Zeme je dosť nepravdepodobné. Muselo by totiž ísť o skutočne masívnu zrážku, aby bol záblesk dostatočne výrazný. Pokiaľ ste však v pondelok ráno zatmenie sledovali výkonnejším ďalekohľadom, prípadne teleskopom, možno ste si to všimli. Naša prirodzená družica sa totiž stretla s meteoritom.

 

via GIPHY

 

Vesmírny úlomok narazil do Mesiaca v čase približne o 5:30. Ako si môžete sami všimnúť, nešlo o veľmi výrazný jav, no napriek tomu neušiel pozornosti jedného z používateľov sociálnej siete, ktorý na neho upozornil.

 

 

Následne sa týmto úkazom začali zaoberať aj odborníci. Predpoklad amatérskeho astronóma sa tak potvrdil. Jasným dôkazom boli aj dáta zo Systém pre detekciu a analýzu mesačných nárazov známy ako MIDAS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies