VIDEO Požiar zachvátil strechu berlínskeho komplexu s nákupným centrom

NETKY.SK • 11 Október 2016, 17:38 • 2 min
VIDEO Požiar zachvátil strechu berlínskeho komplexu s nákupným centrom

BERLÍN - Požiar vypukol dnes na streche komplexu Europa Center v nemeckom hlavnom meste Berlín, ktorého súčasťou je aj nákupné centrum. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Stĺp dymu stúpal skoro popoludní z vrchu kancelárskeho bloku v hornej časti komplexu, ktorý stojí na jednej z hlavných nákupných ulíc Berlína. Protipožiarna služba uviedla, že nie jasné, čo požiar spôsobilo, a ďalšie podrobnosti nie sú známe.

 

Požiar na streche berlínskeho Europa Center už uhasili, poplach trvá

 

Stĺp čierneho dymu stúpal v skorých popoludňajších hodinách zo strechy výškovej budovy komplexu Europa Center, ktorý je významným orientačným bodom nemeckej metropoly Berlín a stojí na jednej z hlavných, luxusných nákupných ulíc v turistami obľúbenej štvrti Charlottenburg.

 

Alarmovaní hasiči, viac ako 60 mužov, použili pri likvidácii požiaru ochranné masky a požiadali aj o pristavenie meracieho vozidla, aby zistili hustotu škodlivín v ovzduší.

Zamestnancov komplexu včas varovali a postupne evakuovali do bezpečia.

 

Situácia v okolí centra však narušila plynulosť cestnej dopravy v uliciach Berlína, a to nielen v bezprostrednom okolí dejiska požiaru, ktoré hermeticky uzavreli.

Z doteraz dostupných informácií je zrejmé, že požiar vypukol na drevenej strešnej terase baru "Puro Skylounge", avšak jeho príčiny objasní až vyšetrovanie, ktorého sa ujal Krajinský kriminálny úrad.

 

Hasiči nevylučujú ani technickú poruchu, napríklad skrat. Na streche objektu sa popri spomínanej terase nachádza aj zásobovacia technika, transformátory a antény.

Na streche prebiehali podľa informácií internetového vydania denníka Der Tagesspiegel technické práce a práve oni môžu byť za plameňmi, ktoré sa podarilo uhasiť asi po 90 minútach.

Europa Center, ktorý stojí oproti Pamätnému kostolu cisára Wilhelma, je jedným z najstarších nákupných centier nemeckej metropoly. V objekte otvorenom v roku 1965 sa nachádza celkove sedem desiatok predajní a gastronomických prevádzok.

 

Stálu divadelnú scénu tu majú aj divadelníci z kabaretného súboru Die Stachelscheine; symbolom centra je chronometer, ktorý tvorí 12 veľkých a 30 menších sklenených gulí, rozprestierajúcich sa cez tri poschodia.

 

Obchodné centrum je známe i otáčajúcim sa logom automobilky Mercedes-Benz, vďaka ktorému sa budova stala ikonou kapitalistického západného Berlína v kedysi rozdelenom Nemecku. Práve to sa v dôsledku dnešného incidentu prestalo otáčať, píše server Der Tagesspiegel.

 

Podľa neho zostáva komplex Europa Center napriek ukončeniu hasiacich prác, pri ktorých vzhľadom na chránený štatút objektu nepoužili vodu, ale penu, zatiaľ uzavretý. Pred prevádzkou KFC sa totiž našla taška bez majiteľa, čo vyvolalo predĺženie poplachu. Rozšírili aj uzavretie okolia objektu. Taška je v súčasnosti predmetom skúmania policajných expertov.

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies