VIDEO Na Lesbose po požiari v utečeneckom tábore rastie napätie: Evakuovali viac ako 3-tisíc ľudí

NETKY.SK • 20 September 2016, 13:30 • 2 min
VIDEO Na Lesbose po požiari v utečeneckom tábore rastie napätie: Evakuovali viac ako 3-tisíc ľudí

ATÉNY - Po požiari, ktorý zachvátil v pondelok utečenecký tábor Moria na gréckom ostrove Lesbos, je situácia v lokalite mimoriadne napätá.

slovakia

left justify in out

Viac ako 3000 utečencov a migrantov prišlo v dôsledku vyčíňania plameňov o strechu nad hlavou a mnohí z nich sa ukryli v rôznych častiach ostrova, aby sa vyhli možnému vráteniu do Turecka. Starosta Spyros Galinos varoval v gréckych médiách pred ďalšou eskaláciou, ku ktorej môže prísť veľmi rýchlo.

 


Podľa jeho slov bolo iba otázkou času, kedy dôjde v preplnenom zariadení k podobnej udalosti. Ak sa situáciu nepodarí rýchlo upokojiť, môže tam dôjsť ešte k horším incidentom, mienil starosta.

 


Požiar, ako naznačujú doterajšie poznatky vyšetrovateľov, založili v totálne preplnenom utečeneckom tábore migranti, a to na jeho viacerých miestach, takže jeden z gréckych tzv. hotspotov bol z viac ako 60 percent zničený. Obyvatelia tábora sa následne vydali smerom k prístavu ostrova.


Premiér krajiny Helvétov Alexis Tsipras je aktuálne spoločne s ďalšími členmi gréckeho vládneho kabinetu na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov v New Yorku, takže grécka vláda sa k udalostiam na ostrove zatiaľ nevyjadrila. Starosta Galinos však obvinil Atény, že nereagovali na jeho opakované žiadosti a varovania. "Nemôže sa stať, aby 15 obcí z celého Grécka nieslo na ramenách celú utečeneckú problematiku," cituje jeho slová tlačová agentúra DPA.


Grécka polícia zadržala dnes 18 migrantov-mužov z Afganistanu, Kamerunu, Senegalu a Sýrie, ktorí sú podozriví z podpaľačstva, ako aj z účasti na konfliktoch v tábore i mimo neho, informovali tamojšie médiá. Najmenej deviatich z nich by mali predviesť pred vyšetrujúceho 


Vzhľadom na to, že všetci utečenci, ktorí sa dostali do Grécka nelegálne po 20. marci, môžu požiadať o azyl a vybavovanie ich žiadostí je zdĺhavé, do Turecka bolo doteraz vrátených len asi 500 osôb. Aj novo prichádzajúci utečenci sú držaní na gréckych ostrovoch, takže kapacita záchytných centier je už dávno vyčerpaná, napísala agentúra DPA.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona