VIDEO Požiar hotela v Jasnej: Niektorí hostia vybehli iba v šlapkách, hasiči začali rozoberať konštrukcie

NETKY.SK • 6 Október 2015, 18:48 • 2 min
VIDEO Požiar hotela v Jasnej: Niektorí hostia vybehli iba v šlapkách, hasiči začali rozoberať konštrukcie

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Hasiči stále pokračujú v likvidácii požiaru v hoteli Junior Jasná v Demänovskej doline v okrese Liptovský Mikuláš, pričom začínajú rozoberať konštrukcie hotela a hasia lokálne ohniská.

slovakia

left justify in out

O aktuálnej situácií na mieste nešťastia médiá informovala Miroslava Ondrichová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline. Požiar, ktorý vypukol dnes okolo pol štvrtej ráno, je podľa jej slov veľkého rozsahu. O život počas neho prišiel jeden z ubytovaných hostí, 64-ročný muž zo Žilinského okresu.


Celkovo museli z objektu evakuovať vyše 130 osôb, pričom dve osoby za pomoci výškovej techniky. Podľa hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Borisa Chmela na mieste zasahovali štyri posádky záchrannej zdravotnej služby, šesť osôb, ktoré sa nadýchali dymu transportovali záchranári do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. „Všetci boli pri vedomí, išlo o štyroch mužov, jednu ženu a osemmesačné dieťatko. Dvoch ľudí museli ošetriť na mieste," uviedol Chmel.

 

img


S požiarom bojovali hasiči z Liptovského Mikuláša a Liptovského Hrádku a následne aj hasiči z Ružomberku, Dolného Kubína, Tvrdošína, zo Záchrannej brigády Hasičského záchranného zboru v Žiline a z Popradu, celkovo takmer štyridsať hasičov s pätnástimi kusmi hasičskej techniky vrátane štyroch kusov výškovej techniky. Na mieste okrem záchrannej zdravotnej služby zasahovala aj polícia a vyrozumení boli aj elektrikári a plynári. Príčinu vzniku požiaru bude podľa Ondrichovej zisťovať expertízna skupina. Všetky ubytované osoby z hotela sú umiestnené v susednom hoteli.


K tragickej udalosti sa vyjadrila aj spoločnosť, ktorá je vlastníkom spomínaného hotelového objektu v Demänovskej doline. Spoločnosť Hotely mládeže Slovakia, a.s., považuje za najtragickejšie vyhasnutie jedného ľudského života. "Je nám ľúto vzniknutej situácie, v tejto chvíli nemáme ani bližšie informácie o príčinách vzniku požiaru,“ uvádza v stanovisku Karol Klobušický, predseda predstavenstva spoločnosti.

 

 

Pomocnú ruku ľuďom, ktorých museli dnes nadránom evakuovať pre požiar v hoteli Junior Jasná v Demänovskej Doline, podala aj miestna samospráva. V obci dokonca vyhlásili mimoriadny stav a zasadal tu krízový štáb. "Stretli sme sa s majiteľom hotela, v ktorom evakuovaných ľudí ubytovali, v spolupráci s Okresným úradom v Liptovskom Mikuláši sme prostredníctvom Slovenského Červeného kríža zabezpečili základné šatstvo a obuv," priblížila starostka Demänovskej Doliny Ľubomíra Klepáčová.

 

Potreba pomôcť zo strany obce vzišla podľa nej z aktuálnej situácie úplne spontánne. "Nestávajú sa takéto veci každý deň, takže snažili sme sa zareagovať čo najskôr a pomôcť," dodala starostka s tým, že spolu s krízovým štábom budú situáciu na mieste po celý deň monitorovať a snažiť sa podať pomocnú ruku tým, ktorí to potrebujú.

 

Polícia momentálne evakuovaným ľuďom vydáva potvrdenia, ktoré im v podstate nahrádzajú občianske a vodičské preukazy, keďže väčšina z nich prišla pri požiari aj o osobné doklady. Okrem toho vybavujú aj žiadosti o náhradu škody. Niektorí z postihnutých sú nervózni, že musia čakať, iní trpezlivo čakajú v rade, kým ich vybavia. "Už sme z toho unavení, v podstate tu čakáme od pol štvrtej. My sme mali šťastie, preto že máme tuhý spánok, zobudila nás švagriná, že sa niečo deje. Bol to chaos, preto že všade bola tma, keby švagor nemal baterku, tak by sme sa odtiaľ ťažko dostali. Prišli sme len v nedeľu (4.10.) a ešte sme tu neboli takí zorientovaní," uviedla staršia žena z okresu Trnava, ktorú z hotela taktiež evakuovali.

 

img

 

Ľudia, ktorých evakuovali pre požiar, sú ubytovaní vo vedľajšom hoteli

 

Ľudia, ktorých museli dnes nad ránom evakuovať pre rozsiahly požiar v hoteli Junior Jasná, sú zatiaľ ubytovaní vo vedľajšom hoteli Družba. Mnohí z viac ako 130 ľudí si z izieb nestihli vziať ani svoje osobné veci, niektorí sa v okolí hotela pohybujú len v županoch, či pyžamách a šľapkách. „V noci sme sa zobudili len na buchot v radiátoroch, taký zvláštny zápach, zrazu sme vonku videli dym, nevedeli sme, čo sa deje. Mysleli sme si, že niekde len horí, len vyjdeme na chvíľu von a niekde sa to lokalizuje. Všetky veci nám však ostali vo vnútri a my sme ostali vonku len v pyžamách a bunde, niektorí len v šľapkách,“ priblížila so slzami v očiach Bratislavčanka Ľubica Kajzerová, ktorá dnes mala odísť z pobytu domov.

 

Z izieb potom začali vybiehať ľudia, aj recepčný podľa nej behal po chodbách hotela a vyháňal ich z izieb. Ubytovaní hostia sa momentálne pre likvidáciu požiaru nedostanú ani k autám, takže nemôžu odísť domov. „Autá tam máme zablokované, takže musíme čakať, čo bude ďalej,“ dodala Kajzerová, ktorá bola na pobyte s manželom. Pri recepcii hotela Družba sú aj rodiny s malými deťmi, ktoré prišli tiež o všetko.

 

Polícia okolie požiaru uzavrela. „Zhruba o 3.30 h nám bol nahlásený požiar, po tejto informácii sme zmobilizovali hliadky, poslali sme ich do danej lokality, aby sme zabezpečili plynulý výkon pre hasičov, bezpečnosť a priechodnosť ciest. Došlo k bezpečnej evakuácii ľudí do vedľajšieho hotela, išlo o 135 vrátane personálu. Päť ľudí bolo odvezených do nemocnice v Liptovskom Mikuláši, z toho jedno dieťa,“ doplnil riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši Jaroslav Harant.

 

img

 

Polícia podľa neho zabezpečila ubytovanie aj stravu pre postihnutých ľudí a každého vypočúvajú, aby zistili, aké doklady pri požiari stratili. Následne im vydávajú aj náhradné potvrdenia namiesto občianskych a vodičských preukazov. V hoteli boli aj piati zahraniční turisti, dvaja z Ukrajiny a traja Česi. „Spravidla tí ľudia prišli o všetko, dokonca zabezpečujeme aj otváranie áut, keďže si na izbách nechali kľúče od vozidiel. Evakuácia bola veľmi rýchla, aby nedošlo k ohrozeniu na životoch,“ zdôraznil Harant s tým, že evakuovaní ľudia môžu dnes aj v noci ostať vo vedľajšom hoteli Družba.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies