VIDEO: Povodne v Číne spôsobili 12 úmrtí. Evakuovali státisíce ľudí

NETKY.SK • 21 Júl 2021, 09:23 • 2 min
VIDEO: Povodne v Číne spôsobili 12 úmrtí. Evakuovali státisíce ľudí

ZHENGZHOU/ČÍNA - Masívne povodne v Číne spôsobené rekordnými zrážkami si vyžiadali 12 mŕtvych a viac ako 100 000 ľudí evakuovali z ich domovov.

slovakia

left justify in out

Postihnutých je viac ako 12 miest v provincii Henan vrátane hlavného mesta provincie Zhengzhou. Prezident Si Ťin-pching v stredu vyhlásil, že „situácia bola veľmi vážna“ a v „kritickom štádiu“. Uviedol portál BBC.

Dodal, že povodne už mali za následok „významné straty na životoch a škody na majetku“, a podľa štátnej tlačovej agentúry Sinchua nariadil všetkým rezortom, aby uprednostnili „bezpečnosť ľudí“.

 

Prečítajte si: Prívalové dažde v Čechách zničili trať Děčín - Bad Schandau, vlaky stoja až v Rumunsku

 

Provincia Henan, ktorá je domovom asi 94 miliónov ľudí, vydala najvyšší stupeň varovania. Miestne úrady označili povodne za udalosť, ktorá sa deje „raz za 100 rokov“. Pršať začalo cez víkend, no v utorok búrky zosilneli. V utorok večer boli v Zhengzhou a na ďalších miestach v provincii Henan rozsiahle záplavy.  Zhengzhou v utorok zaznamenal 624 mm zrážok, pričom tretina z tohto množstva klesla iba medzi 16:00 a 17:00, čo „prekonalo historické rekordy“.

 

 

Predpokladá sa, že v niektorých častiach regiónu budú naďalej „silné alebo mimoriadne silné búrky“, a že silný dážď pravdepodobne skončí až vo štvrtok.  K povodniam prispieva veľa faktorov, no globálne otepľovanie zvyšuje pravdepodobnosť výskytu extrémnych zrážok.

 

Mohlo by vás zaujímať: Záplavy v Európe si vyžiadali už viac ako 180 obetí

 

Na internete sa vyskytli správy o ľuďoch, ktorí boli zmietaní rýchlo sa pohybujúcou naplavenou vodou a autách driftujúcich po zatopených uliciach.

 

 

Boli zmobilizovaní vojaci, aby odklonili rieky, ktoré pretekali. Taktiež boli pozastavené lety a prevádzka vlakov v mnohých častiach mesta Henan.  Asi 700 pasažierov v Zhengzhou je podľa správ miestnych médií uväznených vo vlaku minimálne 40 hodín. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies