VIDEO Potápač na Malorke zažil nočnú moru: Na dva dni uviazol v podmorskej jaskyni!

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 11:59 • 2 min
VIDEO Potápač na Malorke zažil nočnú moru: Na dva dni uviazol v podmorskej jaskyni!

Skúsený španielsky potápač nedobrovoľne strávil v podmorskej jaskyni dva dni.

slovakia

left justify in out

Xisco Gràcia spolu s kolegom Guillemom Mascaróom sa v apríli rozhodli bližšie preskúmať jaskyňu Sa Piqueta, ktorá sa nachádza na španielskom ostrove Malorka. Nebolo to však pre nich prvýkrát. Skúmaním morských hlbín v okolí Malorky za zaoberajú už mnoho rokov.

 

Z podmorskej jaskyne chceli získať vzorky hornín, no mali tiež za cieľ zmapovať početné komory, ktorými je Sa Piqueta známa. Na spiatočnej ceste sa im však prihodili isté nepríjemnosti. Najprv neopatrným nárazom o dno rozvírili usadené nánosy, čím si výrazne zhoršili viditeľnosť a následne zistili, že vodiace lano, ktoré ich malo doviesť späť k vchodu, sa roztrhlo. Stratili drahocennú hodinu jeho hľadaním, no bezúspešne.

 

Takáto zhoda nešťastných náhod ich vážne ohrozila. Dochádzal im totiž kyslík. Gràcia si však spomenul na jaskynné vzduchové kapsuly. Po tom, čo sa do jednej z nich dostali, rozmýšľali, ako sa zachránia. Vzhľadom na malé množstvo kyslíka bolo jedinou možnosťou, aby jeden z nich ostal v jaskyni a druhý išiel po pomoc.

 

Nakoniec pod hladinou ostal Gràcia. Keďže jeho baterky zlyhali, musel tam čakať v úplnej tme. „Prvých osem hodín som bol pokojný. Ale ako čas plynul, začal som strácať nádej. Myslel som si, že sa Guillem stratil a zomrel a nikto sa už nedozvie, že tu dole čakám. Rozmýšľal som nad smrťou. Mal som pri sebe nôž, ako poslednú možnosť, keby som sa musel rozhodnúť, či chcem umrieť pomaly alebo rýchlo,“ prezrádza.

 

Nakoniec sa však podarilo záchranárom ku Gràciovi dostať. Kvôli zlej viditeľnosti v dôsledku rozvíreného dna museli čakať deň. Pokúšali sa aj prevŕtať skalu, aby mu mohli poslať aspoň jedlo a vodu, no nepodarilo sa to.

 

Gràcia sa teda z jaskyne dostal po 60 hodinách od chvíle, čo do nej vstúpil. Bol podchladený, ale v poriadku. Ako uviedol, táto skúsenosť ho od potápania neodradila. Po mesiaci sa do Sa Piqueta vrátil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona