VIDEO Posledný film českého režiséra Jana Němca je v slovenských kinách

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 13:26 • 2 min
VIDEO Posledný film českého režiséra Jana Němca je v slovenských kinách

BRATISLAVA - Už je to rok, čo filmový svet opustila jedna z najvýraznejších osobností českej kinematografie. Český filmový režisér, producent a pedagóg FAMU Jan Němec patril k popredným predstaviteľom československej novej vlny. Jeho posledný film Vlk z Královských Vinohrad voľne vychádza z Němcovej poviedkovej knihy Nepodávej ruku číšnikovi.

slovakia

left justify in out

Ústredným bodom rozprávania sú udalosti roku 1968 a cesta Johna Jana alias Jana Němca na festival v Cannes, kde mali traja zástupcovia českej novej vlny šancu získať Zlatú palmu. Ľavicoví francúzski filmári na čele s Jean-Lucom Godardom, ale pod vplyvom revolučných študentských búrok, festivalovú súťaž predčasne ukončili. Osudovú ranu potom Němcovej sľubnej medzinárodnej kariére zasadil v roku 1968 príjazd ruských tankov do Prahy. Nasledovala komplikovaná cesta do exilu a slávny porevolučný návrat.

 

Režisérsky výklad je prostý. Žiadna úcta k zavedeným filmovým postupom. Nakrútil som pokojne a disciplinovane film - O slavnosti a hostech, Kafkovu Premenu. Tu máme dej a príbeh časom overené, v knihe tlačené. Takže znova na front. Show must go on - to je tá režisérska metóda. Uvidíte miesta činu, autentický dialóg, autorský komentár, archívy pravé aj falzifikáty. Bang! - píše sa v režisérskej explikácii.

 

Prvá klapka padla počas festivalu v Cannes v roku 2015 a spolurežisérom bol Tomáš Klein. "Jan Němec sa vrátil do Cannes po mnohých rokoch s veľkých nadhľadom a myslím, že si veľmi užíval natáčanie, ktoré prebiehalo v subverzívnom duchu. Priamo na mieste činu, bez povolenia a zbytočného váhania. Dokázal skvelo využiť atmosféru a kulisy festivalu, aby ukradol, čo potreboval pre svoj príbeh," hovorí o začiatkoch nakrúcania.

 

Dramaturgom filmu, v ktorom si zahrali Jiří Mádl, Karel Roden, Martin Pechlát, Tatiana Pauhofová, Jiří Menzel, Jiří Bartoška a ďalší, bol Jakub Felcman, ktorý pomohol aj pri scenári. "Pre mňa bolo natáčanie najlepšou filmovou lekciou, akú som v živote zažil. Jan Němec bol skvelý pedagóg," spomína na prácu s filmovým velikánom, ktorý sa však dokončenia filmu už nedožil.

 

"Němcovo heslo bolo 'On the road again', vždy priamo do ohňa a znova na front a toto ako keby bola len ďalšia etapa. To najsilnejšie a najťažšie, čo môže učiteľ urobiť, je rozpracovať dielo a nechať jeho dokončenie vo chvíli, keď už má jasné kontúry, na svojich študentoch - a túto lekciu nám udelil, a tak len teraz po rokoch mám vážne pocit, že som zložil štátnice na FAMU," vyhlásil Felcman.

 

Film vznikal v slovenskej koprodukcii, zastúpená bola Michaelom Kabošom. "Som rád, že nespútaná energia Jana Němca sa dostala do filmu a že sa nám tento výnimočný film podarilo realizovať v slovenskej koprodukcii. Má na tom zároveň veľkú zásluhu Audiovizuálny fond, ktorý sa nebál podporiť netradičný projekt," komentoval spoluprácu.

 

Snímka Vlk z Královských Vinohrad mala slávnostnú premiéru na Slovensku počas 24. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Do kinodistribúcie ju prináša oddnes Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies