VIDEO Posádka čínskeho dopravného lietadla bola svedkom balistického testu KĽDR

NETKY.SK • 4 December 2017, 10:32 • 2 min
VIDEO Posádka čínskeho dopravného lietadla bola svedkom balistického testu KĽDR

PEKING - Posádka dopravného lietadla čínskych aerolínií Cathay Pacific, letiaceho ponad Japonsko, tvrdí, že minulý týždeň spozorovala severokórejskú skúšku balistickej strely.

slovakia

left justify in out

Zmienená spoločnosť potvrdila, že posádka bola svedkom návratu strely do atmosféry Zeme.

 

KĽDR otestovala 29. novembra novú medzikontinentálnu balistickú strelu, o ktorej Pchjongjang tvrdí, že dokáže zasiahnuť akúkoľvek lokalitu na území Spojených štátov. Strela, ktorú severokórejský režim označuje za svoju dosiaľ najsilnejšiu raketu, dopadla do japonských výsostných vôd. Svedkom odpálenia balistickej strely boli údajne i dve bližšie nešpecifikované juhokórejské lietadlá smerujúce z USA do Soulu.

 

Severná Kórea zvyčajne neoznamuje vopred svoje skúšky balistických striel. Dochádza k nim preto bez varovania či uvedenia ich letovej dráhy, čo pre lietadlá predstavuje potenciálne nebezpečenstvo. Pchjongjang však má prístup k údajom z medzinárodného civilného letectva, takže si môže pred každým štartom naštudovať situáciu vo vzdušnom priestore.

 

Hoci je riziko incidentu veľmi malé, letecké spoločnosti venujú tomuto problému pozornosť. Začiatkom augusta aerolínie Air France rozšírili svoju bezletovú zónu v oblasti Severnej Kórey po tom, ako vyšlo najavo, že jedno z lietadiel tejto francúzskej spoločnosti sa ocitlo v blízkosti letovej dráhy severokórejskej strely.

 

KĽDR uskutočnila úspešnú skúšku novej medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong 15. Išlo o prvú skúšku severokórejskej balistickej strely od 15. septembra, keď KĽDR odpálila balistickú raketu stredného doletu.

 

Raketa bola odpálená v stredu minulý týždeň z oblasti mesta Pchjongsong. Letela východným smerom, pričom prekonala vzdialenosť približne 1000 kilometrov a pred dopadom do Japonského mora vo vzdialenosti zhruba 370 kilometrov od pobrežia Japonska sa rozpadla. Na odpálenie rakety osobne dohliadal vodca KĽDR Kim Čong-un.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies