VIDEO Počítačový program z dielne Google porazil svetového šampióna v stolnej hre go

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 15:51 • 2 min
VIDEO Počítačový program z dielne Google porazil svetového šampióna v stolnej hre go

SOUL - Počítačový program AlphaGo z dielne spoločnosti Google porazil dnes v prvom z piatich očakávaných zápasov v stolovej hre go jej 18-násobného svetového šampióna, Juhokórejčana I Se-dola. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Táto stará pôvodom čínska hra je jednou z najzložitejších a vôbec najkreatívnejších na svete. Jej hráči majú v rámci hracej plochy takmer neobmedzený počet možných ťahov, v dôsledku čoho sa musia spoliehať najmä na svoju intuíciu. Víťazstvo počítačového programu, ktorý bol navrhnutý tak, aby túto intuíciu napodobňoval, podľa odborníkov predstavuje prelom vo vývoji umelej inteligencie.

 

Komentátori dnešného zápasu uviedli, že ako I Se-dol, tak aj počítač spravili v priebehu hry viacero chýb a takmer do konca nebolo možné odhadnúť, kto z nich napokon zvíťazí.

 

 

"Bol som veľmi prekvapený, nemyslel som si totiž, že prehrám," uviedol 33-ročný Juhokórejčan, ktorý bol ešte pred niekoľkými týždňami presvedčený, že počítačový program ľahko porazí. Dnes však jeho stratégiu označil za "excelentnú" a zdôraznil, že ho ochromil jeden ťah, aký by ľudský súper nikdy nespravil. Dodal, že samému sa mu stala osudnou chyba, ktorú spravil ešte na začiatku hry.

 

Dnešný zápas sledovali naživo v televízii a na YouTube státisíce ľudí. Zvyšné štyri kolá by sa mali odohrať do budúceho utorka.

 

 

Experti na umelú inteligenciu ešte nedávno predpovedali, že potrvá celé desaťročia, kým počítačový program zvíťazí v go nad človekom. AlphaGo ich však prekvapil už vlani, keď porazil európskeho šampióna tejto hry.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona