VIDEO Počet Slovákov pracujúcich v zahraničí sa pomaly znižuje

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 13:10 • 2 min
VIDEO Počet Slovákov pracujúcich v zahraničí sa pomaly znižuje

BRATISLAVA - Na konci roku 2017 krátkodobo pracovalo v zahraničí o 3700 Slovákov menej ako na konci roku 2016. To predstavovalo 2,4-% medziročný pokles a celkovo tak vo štvrtom štvrťroku minulého roka pracovalo v zahraničí 149.800 ľudí. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

slovakia

left justify in out

Pokles počtu ľudí, ktorí krátkodobo pracujú v zahraničí, teda do jedného roka, zaznamenávajú štatistici od konca roku 2016. "Na Slovensku sme v predchádzajúcich rokoch zaznamenávali rastúci trend odchádzania do zahraničia, ktorý sa skončil niekedy koncom roku 2016 a odvtedy zaznamenávame pokles," priblížil na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ odboru štatistiky práce a vzdelávania ŠÚ SR Ivan Chrappa.

 

V minulom roku úrad podľa jeho slov v každom štvrťroku zaznamenával výrazné počty Slovákov, ktoré síce odchádzali do zahraničia, ale väčšie počty sa aj vracali. Dôvodom je podľa Chrappu na jednej strane sa zlepšujúca ekonomická situácia na Slovensku, čo vytvára väčší počet pracovných príležitostí doma. "Na druhej strane sa aj zvyšuje ochrana pracovných trhov v zahraničí. Týka sa to vyspelých ekonomík, ako je nemecká ekonomika, francúzska ekonomika," doplnil.

 

Na konci roku 2017 pritom nastalo zmiernenie tempa poklesu počtu Slovákov pracujúcich v zahraničí. Aká bude situácia v tomto roku, to je podľa Chrappu ťažké povedať. "Ak predpokladáme, že bude naďalej pokračovať sľubný vývoj slovenskej ekonomiky, ktorá bude vytvárať viacej pracovných príležitostí doma, tak nebude dôvod, aby občania odchádzali," avizoval.

 

Samozrejme, sú podľa neho určité profesie, ktoré sú lepšie platené v zahraničí a pri nich sa odchádzanie za prácou zastaviť nedá. "Ale predpokladáme, že taký trend, aký sme zaznamenávali v minulom roku, by mal pokračovať aj naďalej. Otázkou je tempo tohto trendu, to nevieme v súčasnosti predpokladať," konštatoval Chrappa.

 

Medzi ľuďmi krátkodobo pracujúcimi v zahraničí majú výrazné zastúpenie predovšetkým manuálne pracujúci, napríklad v priemysle, v stavebníctve, ale väčšie počty sú aj pri ľuďoch pracujúcich v oblasti služieb, ako je obchod, zdravotníctvo, sociálne služby, prípadne ubytovacie a stravovacie služby.

 

Prácu v zahraničí si pritom podľa ŠÚ SR vo štvrtom štvrťroku 2017 nachádzali predovšetkým ľudia z Prešovského, Žilinského a Nitrianskeho kraja. Počet pracujúcich v zahraničí klesol v štyroch krajoch, najviac v Prešovskom kraji. Naopak, najviac počet ľudí pracujúcich v zahraničí vzrástol v Nitrianskom kraji. Z európskych krajín Slováci pracovali najmä v Rakúsku a v Českej republike.

 

 

Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie v záverečnom štvrťroku minulého roku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom stúpol zhodne o 0,6 percenta. V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka ekonomika eurozóny počas októbra až decembra podľa sezónne upravených údajov vzrástla o 2,7 percenta.

 

Ekonomika celej EÚ v štvrtom kvartáli vlaňajška medziročne posilnila o 2,6 percenta. Za celý minulý rok ekonomika eurozóny vzrástla o 2,3 percenta a hospodárstvo celej EÚ o 2,4 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.


V rámci členských krajín únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, počas októbra až decembra medzikvartálne najvýraznejšie posilnila ekonomika Estónska (2,2 %), Slovinska (2 %) a Litvy (1,4 %). Najslabší medzikvartálny rast HDP evidovali v Grécku a Chorvátsku (zhodne 0,1 %) a v Taliansku a Lotyšsku (zhodne 0,3 %). Slovenská ekonomika v záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne posilnila o 0,9 percenta.

Výdavky domácností na konečnú spotrebu v eurozóne v štvrtom kvartáli vlaňajška oproti predošlému štvrťroku stúpli o 0,2 percenta a v rámci celej EÚ sa zvýšili o 0,3 percenta. Tvorba hrubého fixného kapitálu v eurozóne aj v rámci celej EÚ vzrástla zhodne o 0,9 percenta. Export eurozóny posilnil o 1,9 percenta a vývoz celej EÚ o 1,7 percenta. Dovoz eurozóny sa zväčšil o 1,1 percenta a import celej EÚ o 1,3 percenta.

Výdavky domácností na konečnú spotrebu k medzikvartálnemu rastu HDP v eurozóne prispeli 0,1 percentuálneho bodu (pb) a v rámci celej EÚ 0,2 pb. Tvorba hrubého fixného kapitálu pridala k rastu HDP eurozóny aj celej EÚ zhodne 0,2 pb. Bilancia zahraničného obchodu podporila rast ekonomiky eurozóny aj celej EÚ. Zmena stavu zásob rast ekonomiky eurozóny ovplyvnila negatívne a jej vplyv na rast hospodárstva celej EÚ bol neutrálny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona