VIDEO Pobrežie Jadranu naďalej ohrozujú požiare, obyvateľom Splitu odporúčajú zatvárať okná

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 16:16 • 2 min
VIDEO Pobrežie Jadranu naďalej ohrozujú požiare, obyvateľom Splitu odporúčajú zatvárať okná

BRATISLAVA - Chorvátske pobrežie Jadranského mora naďalej na viacerých miestach ohrozujú lesné požiare a napriek utorňajšiemu vyhláseniu chorvátskeho premiéra Andreja Plenkoviča, podľa ktorého mala byť už situácia v utorok večer pod kontrolou, zažili ďalšiu kritickú noc najmä obyvatelia Splitu. Veľké časti mesta totiž zahalil dym z požiarov prímestských skládok, po meste a okolí sa tak šíril neznesiteľný zápach.

slovakia

left justify in out

Podľa chorvátskych médií hasiči odporúčajú obyvateľom Splitu neotvárať okná a ak musia vychádzať von, zakrývať si oči a ústa. Hovorca záchranárov Mate Herceg síce v stredu ráno informoval, že kvalita ovzdušia v Splite sa už zlepšila a občanom nehrozí žiadne nebezpečenstvo, zo spálenísk v okolí Splitu podľa chorvátskych médií ešte stále stúpa hustý dym. Už v utorok muselo byť po otrave hustým dymom hospitalizovaných niekoľko ľudí.

Podľa chorvátskych úradov zhorelo pri lesných požiaroch na viacerých miestach pobrežia Jadranu niekoľko domov, ktoré boli našťastie v tom čase opustené, ako aj stovky hektárov borovicových lesov, nízkych krovinatých porastov a olivových hájov.

Lesné požiare zachvátili aj čiernohorský polostrov Luštica a vyše sto ľudí museli evakuovať z okolia pobrežného mesta Tivat. Čiernohorská štátna televízia už v utorok informovala, že vláda požiadala NATO o vyslanie dvoch hasičských lietadiel. Podľa aktuálnych informácií agentúry Assciated Press očakáva Čierna Hora pomoc zo Švajčiarska a Bulharska a na mieste už je aj lietadlo z Ukrajiny.

 


 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies