VIDEO Pobrežie Čile zasiahlo silné zemetrasenie, prívalové cunami po otrase neočakávajú

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 07:20 • 2 min
VIDEO Pobrežie Čile zasiahlo silné zemetrasenie, prívalové cunami po otrase neočakávajú

SANTIAGO - Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,1 zasiahlo v pondelok západné pobrežie Čile.

slovakia

left justify in out

Pocítili ho aj v hlavnom meste Santiago a nasledovali po ňom najmenej dva výrazné dotrasy. Väčšie škody zatiaľ neboli hlásené, uviedli miestne pohotovostné služby. Čilské námorné sily a Tichomorské centrum pre varovania pred cunami informovali, že po tomto zemetrasení neočakávajú prívalové vlny.

 

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 35 kilometrov západne od pobrežného mesta Valparaíso v malej hĺbke desať kilometrov pod morským dnom, vyplýva z údajov americkej geologickej služby USGS. Čilské úrady v bezprostrednej reakcii nariadili preventívnu evakuáciu pobrežnej oblasti okolo Valparaísa, ležiaceho asi 100 kilometrov západne od Santiaga, a to pre prípad cunami. Krátko na to však nariadenie odvolali.

 

 

Na rovnakom mieste zaznamenali dva dotrasy s magnitúdami 5,0 a 5,4. Čile, ktoré sa nachádza tzv. tichomorskom Ohňovom kruhu, má dlhú históriu smrtiacich zemetrasení. Jedným z nich boli otrasy s magnitúdou 8,8, ktoré v roku 2010 pri pobreží v južnej časti krajiny vyvolali aj cunami ničiace prímorské mestá.

 

Bolo to podľa údajov USGS šieste najväčšie zemetrasenie, aké kedy bolo zaznamenané. K najväčšiemu zaznamenanému zemetraseniu došlo tiež v Čile, a to s magnitúdou 9,5 v roku 1960.

Na Vianoce minulého roka otriaslo južným Čile zemetrasenie s magnitúdou 7,6, v dôsledku ktorého z pobrežných oblastí evakuovali tisíce ľudí. Obete na životoch ani veľké škody však vtedy v turistickom a rybárskom regióne nehlásili.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies