VIDEO: Po nepokojoch v Izraeli odpovedalo Pásmo Gazy raketovým útokom! Situáciou sa už zaoberá aj OSN

NETKY.SK • 11 Máj 2021, 06:45 • 2 min
VIDEO: Po nepokojoch v Izraeli odpovedalo Pásmo Gazy raketovým útokom! Situáciou sa už zaoberá aj OSN

NEW YORK - Hlavný rozhodovací orgán OSN mal v pondelok mimoriadne konzultácie o eskalujúcich násilnostiach vo východnom Jeruzaleme a posudzoval návrh vyhlásenia vyzývajúceho Izrael, aby zastavil prípady realizácie súdnych vysťahovaní palestínskych rodín z východného Jeruzalema.

slovakia

left justify in out

Návrh zároveň vyzýval na "zdržanlivosť" a žiadal rešpektovať "historický status quo na posvätných miestach".

 

USA zastáva iný názor 
Veľvyslankyňa Írska pri OSN Geraldine Byrne Nasonová, ktorá sa pripojila k iniciátorom mimoriadnych konzultácií, uviedla, že "Rada bezpečnosti musí ihneď prehovoriť". Podľa diplomatov všetci 15 členovia Rady bezpečnosti vyjadrili znepokojenie pre zrážky a zintenzivňujúce sa násilnosti, ale USA, ktoré sú najbližším spojencom Izraela, uviedli, že vyhlásenie by tentoraz pravdepodobne nebolo prospešné.

 

img


Strety medzi protestujúcimi Palestínčanmi a izraelskou políciou v blízkosti mešity al-Aksá si vyžiadali stovky zranených. Zranenia utrpelo viac ako 305 Palestínčanov, pričom 228 z nich museli ošetriť v nemocniciach. Sedem z nich je vo vážnom stave. Polícia informuje o 21 zranených policajtoch, pričom traja skončili v nemocnici. Podľa izraelských paramedikov utrpelo zranenia aj sedem izraelských civilistov.

 


Najnovšie strety nasledujú po týždňoch rastúceho napätia medzi Palestínčanmi a izraelskými jednotkami v jeruzalemskom Starom meste. Konflikty tentoraz prišli počas moslimského posvätného mesiaca Ramadán, ktorý býva aj zvyčajne časom zvýšeného náboženského napätia. To však ešte znásobili najnovšie izraelské plány na vysťahovanie arabských rodín z východného Jeruzalema.

 

Viac o téme v článku: Napätie v Jeruzaleme narastá. Pri stretoch s políciou sa zranili stovky Palestínčanov 

 

Raketový útok 
Palestínska militantná organizácia Hamas, ktorá vládne v Pásme Gazy, vypálila v pondelok rakety na izraelské hlavné mesto Jeruzalem. Jedna raketa dopadla na západné predmestie, ľahko poškodila dom a spôsobila požiar krovia. Izraelská armáda uviedla, že na Jeruzalem bolo vypálených sedem rakiet.

 

 

Hovorca vojenského krídla Hamasu uviedol, že útok je odpoveďou na izraelské "zločiny a agresiu" v Jeruzaleme. "Toto je odkaz, ktorému musí nepriateľ dobre rozumieť," vyhlásil. Zároveň pohrozil ďalšími útokmi, ak Izrael opäť napadne posvätnú mešitu al-Aksá alebo bude vyháňať palestínske rodiny z východného Jeruzalema.

 

Izrael v utorok uskutočnil ďalší letecký útok na Gazu. Zasiahli pritom výškovú budovu, v ktorej žil veliteľ Hamasu i dva tunely, ktoré na hraniciach vykopali militanti. Útok bol reakciou na desiatky rakiet, ktoré na Izrael vypálil Hamas a ďalšie ozbrojené skupiny.

 

img

 

Hamas v pondelok večer z Gazy vypálil rakety, čím spustil v Jeruzaleme poplach. Spravil tak po tom, ako uplynulo ultimátum, ktoré dal Izraelu na stiahnutie svojich síl z blízkosti mešity al-Aksá. Nasledovala ďalšia eskalácia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies