VIDEO Petra Sagana vylúčili z Tour de France 2017, ohrozil viacerých jazdcov

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 19:17 • 2 min
VIDEO Petra Sagana vylúčili z Tour de France 2017, ohrozil viacerých jazdcov

VITTEL - Slovenského cyklistu Petra Sagana vylúčili z tohtoročnej Tour de France. Jury ho diskvalifikovala za vrazenie do Brita Marka Cavendisha v závere utorkovej 4. etapy.

slovakia

left justify in out

Jazdec tímu Bora-Hansgrohe približne 50 m pred cieľom etapy vystrčil lakeť, zasiahol vedľa neho šprintujúceho Cavendisha, ktorý vletel do ochrannej bariéry. Následne cez neho prepadli ďalší jazdci. Sagan sa hneď po finiši išiel Britovi k tímovému autobusu ospravedlniť, ale trestu sa nevyhol. Špurtér stajne Dimension Data skončil s krvavým zranením v nemocnici, pri nepríjemnom páde utrpel zranenie ramena.

 

Sagan finišoval v utorok pôvodne na druhom mieste za víťazným Arnaudom Demarom. Následne ale dostal 30-sekundovú penalizáciu a odobrali mu 80 bodov. Neskôr však pretekárska jury ešte niekoľkokrát preskúmala video z incidentu a rozhodla o úplnej diskvalifikácii dvojnásobného majstra sveta. Podľa nej Sagan priamo zavinil Cavendishov pád. Verdikt oznámila niekoľko hodín po finiši etapy na rýchlo zvolanej tlačovej konferencii v miestnom press centre.

 

"Rozhodli sme sa vylúčiť Petra Sagana z Tour de France 2017 po búrlivom finiši vo Vitteli, kde svojím konaním ohrozil niekoľkých jazdcov, vrátane Marka Cavendisha a ďalších pretekárov, ktorí boli zapojení do pádu," citovala agentúra AP predsedu jury Philippa Mariena. "Aplikovali sme článok 12.104 o nesúmerných šprintoch, ktorý dovoľuje aj vylúčiť jazdca z pretekov a udeliť mu pokutu."

 

Cavendisha ležiac na zemi ešte prešli kolesami John Degenkolb (Trek-Segafredo) a Ben Swift (UAE Emirates). Podľa AP vyšetrenia v nemocnici ukázali, že Brit sa vyhol zlomeninám. Zatiaľ nie je známe, či sa postaví na štart 5. etapy. "Vychádzam s Petrom dobre. Jedna vec je, že ma predbehne, ale ten lakeť... Nie som fanúšikom toho, čo spravil. Pád je pád, ale potreboval by som skutočne vedieť, čo mal znamenať ten lakeť," povedal Cavendish o celom incidente.

 

"Bolo to dosť drastické, dosť veľa pádov. Dopadlo to tak, ako to dopadlo. Veľa ľudí sa tam natlačilo, mrzí ma to, lebo som ho nevidel, že ide z pravej strany. Veľa času tam na reakciu nebolo," konštatoval pre RTVS Peter Sagan.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona