VIDEO Pellegrini podľa Dostála a Nedobu propagoval whisky Johnnie Walker

NETKY.SK • 7 December 2015, 12:53 • 2 min
VIDEO Pellegrini podľa Dostála a Nedobu propagoval whisky Johnnie Walker

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Peter Pellegrini mal propagovať whisky, konkrétne značku Johnnie Walker.

slovakia

left justify in out

Myslia si to predseda OKS Ondrej Dostál a predseda Mladých liberálov Jakub Nedoba. Obaja preto podali podnet parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, aby prípad preveril. Ak by výbor konštatoval porušenie zákona, Pellegrini by mohol prísť o ročný plat.


Dostál a Nedoba argumentujú profesionálne natočeným videom, ktoré predseda parlamentu zverejnil na svojom facebookovom profile. Ako darček k 40. narodeninám dostal Pellegrini let stíhačkou. Podľa opozičných politikov, ktorí kandidujú do parlamentných volieb na kandidačnej listine strany SaS, vo videu o lete stíhačkou zároveň robí podprahovú reklamu komerčnému produktu. „Na začiatku videa vystupuje postava s tvárou predsedu NR SR Petra Pellegriniho a je vyobrazená spolu s väčším množstvom fliaš whisky. Etiketa fliaš je síce rozostrená, ale tvar fliaš, farebnosť a umiestnenie etikety nápadne pripomínajú fľaše whisky značky Johnnie Walker. Vo videu sa tak nachádza product placement na whisky Johnnie Walker ako jedna z foriem skrytej reklamy. Pritom sú predmetné produkty umiestnené vo videu priamo spolu s obrazovou podobizňou ústavného činiteľa,“ uvádzajú Dostál a Nedoba. Pripomínajú, že podľa ústavného zákona o konflikte záujmov sa verejný funkcionár musí zdržať všetkého, čo môže byť v rozpore s týmto zákonom a nesmie „používať svoju osobu, svoje meno a priezvisko, svoju podobizeň, obrazovú snímku, záznam svojho hlasu alebo svoj podpis na reklamu“. Dostál a Nedoba tiež upozorňujú, že podľa ústavného zákona nesmie verejný funkcionár „žiadať dary, prijímať dary, navádzať iného na poskytovanie darov alebo získavať iné výhody v súvislosti s výkonom svojej funkcie“. Z videa podľa opozičných politikov nie je jasné, od koho Pellegrini „zážitkový dar“ dostal a či tento dar nebol poskytnutý v súvislosti s výkonom jeho funkcie. „Darom v tomto prípade nemuselo byť len zaplatenie letu stíhačkou, ale aj natočenie a spracovanie videa, ktoré nesie znaky profesionality a má charakter reklamného videa, ktoré je použiteľné v čase volebnej kampane,“ konštatujú Dostál a Nedoba.

 

 

Narodeninový darček

Na narodeniny som dostal úžasný zážitkový darček. A dnes došlo z neho video. Pozrite si ho

Posted by Peter Pellegrini on 3. december 2015


Predkladatelia podnetu pripomenuli, že Pellegrini aj vo februári 2015 použil svoju osobu na reklamu na súťaž The School Dance a vystupoval v reklamnom videu na uvedenú súťaž. „V reklamnom spote bol umiestnený product placement na výrobok firmy Samsung. Samsung bol jedným z troch hlavných partnerov súťaže The School Dance,“ podotýkajú Dostál a Nedoba.

 

Ondrej Dostál, ktorý je predsedom OKS, nemá podľa predsedu NR SR Petra Pellegriniho žiadne normálne témy, ktorými by oslovil voličov. Ako ďalej píše v stanovisku, "ide čisto o súkromné video, ktoré mi darovali k narodeninám moji kolegovia a priatelia a nemá absolútne nič spoločné s výkonom mojej funkcie. Zdá sa mi, že podania zo strany pána Dostála proti mojej osobe sa stávajú už tradíciou". Šéf parlamentu by privítal, keby kandidáti v rámci predvolebnej kampane prezentovali svoj program a neriešili narodeninové videá na Facebooku. "Zároveň chcem pánovi Dostálovi poďakovať za propagáciu mojej facebookovej stránky," dodal predseda národnej rady.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies