VIDEO Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny pokračuje: Armáda útočí na povstalcov

NETKY.SK • 2 Február 2017, 10:10 • 2 min
VIDEO Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny pokračuje: Armáda útočí na povstalcov

KYJEV - Ukrajinské ozbrojené sily prišli pri prestrelkách s proruskými povstalcami na východe Ukrajiny o ďalších dvoch vojakov. Informovala o tom dnes ukrajinská vláda s tým, že ďalších desať vojakov utrpelo zranenia.

slovakia

left justify in out

 

Situácia na východe Ukrajiny sa vyostrila pred piatimi dňami. Zo zodpovednosti za eskaláciu sa navzájom obviňujú obe strany konfliktu. Podľa agentúry AP salvy z mobilných raketometov Grad sa v noci nadnes ozývali z oboch strán styčnej línie v Donbase. Obe strany konfliktu sa pritom v roku 2015 zaviazali, že ťažké zbrane, vrátane tohto typu raketometov, zo styčnej línie stiahnu.

 

Ukrajina podniká útoky v Donbase

Námestník ukrajinského ministra obrany Igor Poplavský podľa ruskej agentúry TASS de facto potvrdil, že ukrajinské ozbrojené sily podnikajú ofenzívne operácie v Donbase.

 

„Naši chlapci hrdinsky postupujú dopredu, meter po metri, krok za krokom,“ povedal pre médiá o situácii v Avdijivke.

 

Otázku o tom, či stiahli ťažké zbrane, ktoré zakazuje dohoda z Minsku, nekomentoval. 

 

Od konca uplynulého víkendu zahynulo na oboch stranách frontovej línie na východe Ukrajiny najmenej desať ľudí a ďalšie desiatky ich boli zranené, a to vrátane civilistov, informovala agentúra AP.

 

Ostreľovanie sa obnovilo v nedeľu, a to na viacerých úsekoch frontu. Situácia je stále najhoršia v meste Avdijivka severne od bašty proruských separatistov, Donecka.

 

 

 

Obyvatelia Avdijivky sú v dôsledku poškodenia elektrického i vodovodného vedenia bez elektriny, vody i kúrenia. Vzhľadom na silné mrazy úrady pre obyvateľov mesta otvorili výdajňu potravín, prikrývok a teplého oblečenia, ako aj tri ohrevne a niekoľko poľných kuchýň.

 

Úrady v Avdijivke vyhlásili výnimočný stav a do susedných miest a dedín do dnešného rána evakuovali 149 ľudí vrátane 77 detí. Evakuáciu v stredu večer zastavilo ostreľovanie cesty, po ktorej prevážali evakuovaných z Avdijivky.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies