VIDEO Otvorili najvyššiu vodnú šmýkačku na svete: Je vyššia ako Niagarské vodopády!

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 10:18 • 2 min
VIDEO Otvorili najvyššiu vodnú šmýkačku na svete: Je vyššia ako Niagarské vodopády!

KANSAS CITY - Najvyššiu vodnú šmýkačku na svete, na ktorej raft s tromi osobami dosiahne rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu, otvorili v týchto dňoch v zábavnom parku v americkom Kansas City.

slovakia

left justify in out

Jej prvenstvo uznala Guinnessova kniha svetových rekordov, podľa ktorej táto 51 metrov vysoká šmýkačka - Verrückte v Schlitterbahn Waterparku - prekonala šmýkačku Kilimanjaro v Riu de Janeiro. 

 

Svetová rekordérka je vyššia ako 46-metrová socha Slobody v New Yorku i Niagarské vodopády, ktorých vody padajú do 50-metrovej hĺbky. Nová atrakcia dostala nemecký názov Verrückte, čo v preklade značí "šialenec".

 

 

 

 

Jazda zahŕňa štvorsekundový voľný pád z výšky približne 17 poschodí v uhle 60 stupňov, končiaci sa v protisvahu a v ďalšom zostupe druhým sklzom. Celá jazda trvá asi 18 sekúnd. Počas nich cestujúci zažijú pocit beztiaže i silu rovnajúcu sa päťnásobku zemskej príťažlivosti.

 

Otvorenie atrakcie, plánované pôvodne na máj, z bezpečnostných príčin trikrát odložili. Pri skúšobnej prevádzke podľa rozličných médií "vypadávali" či "vystreľovali" vrecia s pieskom nahrádzajúce ľudí z raftov. 

 

Aby znížili rýchlosť raftu, zmenšili konštruktéri uhol dojazdu prvého sklzu zo 45 na 22 stupňov a počet cestujúcich zo štyroch na troch na jednom rafte. Okolo šmýkačky nainštalovali siete, aby z nej nik nemohol vypadnúť na zem. "Je to hrôzostrašné, ale úžasné," vyhlásil jeden z prvých cestujúcich.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies