VIDEO Opozícia opäť použila v kosovskom parlamente slzotvorný plyn

NETKY.SK • 14 December 2015, 16:51 • 2 min
VIDEO Opozícia opäť použila v kosovskom parlamente slzotvorný plyn

PRIŠTINA - Opoziční zákonodarcovia v kosovskom parlamente dnes opäť použili slzotvorný plyn v snahe vyvinúť nátlak na tamojšiu vládu, aby odstúpila od dohôd so Srbskom a Čiernou Horou. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kúdoly z dvoch nádob so slzotvorným plynom vyhnali zákonodarcov z rokovacej sály. Miestne médiá uviedli, že zasadnutie parlamentu bude zrejme ešte dnes pokračovať v inej budove, pravdepodobne s vylúčením opozície.

 

Glauk Konjufca z hnutia Sebaurčenie povedal novinárom, že opozícia bude pokračovať v rôznych formách nátlaku na vládu, "aby pochopila, že dohody z 25. augusta... v Kosove nemôžu prejsť, a že opozícia je odhodlaná použiť všetky metódy, aby tieto dve dohody poškodzujúce kosovskú štátnosť nevstúpili do platnosti".

 

 

Opozícia na protest proti týmto dohodám za posledné tri mesiace už viackrát blokovala parlament slzotvorným plynom, paprikovým sprejom, piskotom či fľašami s vodou. Podporovatelia opozície tiež uskutočnili násilné protesty v Prištine.

 

Ak vláda odmietne od sporných dohôd odstúpiť, opozícia chce referendum alebo nové voľby. Kosovská vláda, prezident a medzinárodné spoločenstvo vyzvali na dialóg.

 

Dohoda o právach srbskej menšiny v Kosove je pozastavená dovtedy, kým kosovský ústavný súd nevydá rozhodnutie o jej zákonnosti. Vláda, ktorá obviňuje opozíciu z pokusu o uchvátenie moci násilím, vyhlásila, že požiada medzinárodných odborníkov, aby rozhodli o vymedzení hranice s Čiernou Horou.

Kosovo v roku 2008 vyhlásilo jednostrannú nezávislosť od Srbska, tento akt však Srbsko stále odmieta. Obe krajiny vedú rozhovory sprostredkované Európskou úniou, ktorých je cieľom je prekonať vzájomné nezhody.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona