AKTUALIZOVANÉ VIDEO Oblohu rozžiari až 120 meteorov za hodinu i 5-kilometrový asteroid Phaeton

NETKY.SK • 13 December 2017, 18:55 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ VIDEO Oblohu rozžiari až 120 meteorov za hodinu i 5-kilometrový asteroid Phaeton

BRATISLAVA – Množstvo meteorov z roja Geminidy i blízky prelet asteroidu Phaeton budú môcť sledovať všetci milovníci vesmíru a jeho krás okolo sviatku svätej Lucie, ktorý pripadá na noc z 13. decembra na 14. decembra.

slovakia

left justify in out

Podľa slov Pavla Rapavého zo Slovenského zväzu astronómov svit Mesiaca pozorovanie nenaruší, keďže bude len štyri dni pred novom a vychádzať bude až tri hodiny po polnoci.

 

„Meteorický roj Geminidy je v činnosti od 4. do 17. decembra. Tohtoročné maximum nastane 14. decembra ráno a za ideálnych podmienok je možné vidieť až 120 meteorov (lietavíc, padajúcich hviezd) za hodinu. V našich podmienkach, keď sa vyberieme do prírody, kde už natoľko neruší svetelné znečistenie, ich po polnoci uvidíme za hodinu 60 až 70,“ načrtol Rapavý.

 

Ďalší vesmírny objekt, asteroid Phaeton, bude podľa neho najlepšie viditeľný v sobotu 16. decembra, keď sa k Zemi priblíži na vzdialenosť 10,3 milióna kilometrov. „Bude viditeľný aj v menších ďalekohľadoch ako objekt s jasnosťou 11 magnitúd. Do jeho pozorovania sa zapojí aj najväčší rádioteleskop Arecibo v Portoriku s priemerom 305 metrov, ktorý umožní rozlíšenie detailov s veľkosťou až 15 metrov,“ zakončil astronóm.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona