VIDEO Okamura dezinformuje o hrozbe teroru, ohradil sa minister vnútra

NETKY.SK • 29 December 2017, 16:46 • 2 min
VIDEO Okamura dezinformuje o hrozbe teroru, ohradil sa minister vnútra

PRAHA - Český minister vnútra Lubomír Metnar sa ohradil proti tvrdeniu predsedu hnutia SPD a podpredsedu parlamentu Tomia Okamuru, že Česku hrozia teroristické útoky.

slovakia

left justify in out

Podľa ministra vnútra ide o dezinformácie. Okamura varoval pred útokmi vo videu, ktoré zverejnil 27. decembra na webe SPD. Hovorí v ňom: "Bezpečnosť v Českej republike sa opäť zhoršila a hrozia teroristické útoky. To je tristný výsledok piateho roku vládneho angažmá Andreja Babiša."

 

Ďalej Okamura popisuje, že na Staromestskom námestí a na Václavskom námestí v Prahe sa objavili betónové zátarasy, ktoré majú zabrániť prípadnému teroristickému útoku. A dodáva, že betónové zábrany sa nachádzajú aj pred niekoľkými obchodnými centrami.

 

Zátarasy inštalovali na žiadosť polície a ich cieľom je ochrániť chodcov pred teroristami, ale odborníci účinnosť bariér spochybňujú, tvrdí vo videu Okamura. "Podľa špecialistu Davida Rožka zátarasy prípadnému útoku nezabránia, ale iba spomalia vozidlá útočníkov," dodal Okamura.

 

Proti týmto tvrdeniam sa na weboch rezortu ohradil minister vnútra Metnar. Podľa neho Okamurove vyhlásenia obsahujú niekoľko závažných dezinformácií, týkajúcich sa vnútornej bezpečnosti ČR.

 

Minister zdôraznil, že Česká republika je stále jednou z najbezpečnejších krajín sveta a jej bezpečnostná situácia sa nezhoršuje. "Naďalej platí prvý, a teda najnižší stupeň ohrozenia terorizmom," doplnil Metnar, citovaný portálom Novinky.cz.

 

Vyplýva to z hodnotenia Spoločnej spravodajskej skupiny - nikto iný nie je povolaný ani nemá dostatok informácií, aby mohol urobiť relevantné hodnotenie miery ohrozenia ČR terorizmom, vysvetlil minister.

 

Metnar zdôraznil, že mechanické zábrany sú reakciou na častý spôsob útokov z posledného obdobia (v Európe) - nárazy vozidiel do davov ľudí, a nie na existenciu nejakej konkrétnej informácie, z ktorej by vyplývalo zvýšené nebezpečenstvo teroristických útokov v ČR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona