VIDEO Ochrnutá Britka prešla pomocou robotického exoskeletu 16 kilometrov

NETKY.SK • 30 Október 2017, 19:15 • 2 min
VIDEO Ochrnutá Britka prešla pomocou robotického exoskeletu 16 kilometrov

LONDÝN - Hoci je Claire Lomasová už desať rokov od hrudníka dole ochrnutá, prihlásila sa na deaťmíľové (16 kilometrov) bežecké preteky v anglickom Portsmouthe.

slovakia

left justify in out

 

Tridsaťsedemročná Lomasová ochrnula od hrudníka dole pred desiatimi rokmi, keď havarovala v aute.  Aj napriek tomu sa však 22. októbra objavila na štarte šestnásťikilometrového bežeckého závodu Simplyhealth Great South Run v anglickom Portsmouthe. Vďaka robotickému exoskeletu, ktorý jej napomáhal v chôdzi, sa tak mohla postaviť vedľa ďalších 20-tisíc účastníkov. 

 

Tí dorazili do cieľa v ten istý deň, Lomasová ale pokračovala v chôdzi cez noc a závod za búrlivého potlesku divákov dokončila o 24 hodín neskôr. Cieľom Lomasovej bolo upozorniť na problémy ochrnutých osôb a získať na ich podporu finančné prostriedky. To sa jej podľa všetkého darí, pre neziskovú organizáciu Nicholls Spinal Injury Foundation doteraz získala cez 500 tisíc libier (14 miliónov korún).

 

Už zvládla aj maratón

 

Robotický exoskelet je zariadenie, ktoré pomáha ochrnutým osobám v pohybe. Prístroj je napájaný pomocou batérie na chrbte a ovládaný ovládačom na zápästí, ktorý sníma nervové signály vysielané mozgom. Lomasová sa v roku 2012 stala prvým človekom na svete, ktorý pomocou robotického exoskeletu zdolal maratón (42,195 kilometra). Roku 2016 navyše dokončila polmaratón, aj keď bola v 16. týždni tehotenstva. Vtedy jej to trvalo päť dní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies