VIDEO: Oceán vyplavil množstvo mŕtvych veľrýb, nemajú ich kam pochovávať

NETKY.SK • 17 Jún 2019, 09:31 • 2 min
VIDEO: Oceán vyplavil množstvo mŕtvych veľrýb, nemajú ich kam pochovávať

PORT HADLOCK - Vo Washingtone majú problém, Tichý oceán tu vyplavil rekordné množstvo mŕtvych veľrýb, štát ich nemá kam pochovávať, preto žiada o pomoc miestnych ľudí.

slovakia

left justify in out

Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA)  žiada ľudí o pomoc.  Nakoľko samotný Washington nezvláda situáciu v súvislosti s veľkým počtom tiel veľrýb, ktoré vyplavilo na pobrežie, prosí majiteľov súkromných pozemkov na pobreží štátu Washington, aby pomohli s uskladnením mŕtvych veľrýb.

 

img

 

Tento rok bol čo do počtu vyplavených uhynutých veľrýb rekordný, úrady nevedia nájsť miesto, kam by ich pochovali. Na netradičnú výzvu už v nedeľu ako prvý zareagoval istý Mario Rivera, ktorý vlastní časť pobrežia v meste Port Hadlock.

Pre miestnu televíziu KING5-TV sa Rivera vyjadril, že smrad z rozkladajúcej sa veľryby "je len občasný a nie je až taký strašný". "Je to naozaj jedinečná príležitosť mať to tu na pláži a sledovať, ako rýchlo sa to deje," povedala o procese rozkladu veľryby Riverova maželka Stefanie Worwag.
 

Ako uvádza NOAA, rozklad veľryby trvá štandardne aj niekoľko mesiacov. Niektorí jedinci majú až 12 metrov.

 

Pri pobreží Washingtonu sa tento rok vyskytlo 30 mŕtvych vráskavcov sivých. Ďalších 40 sa objavilo na pobreží Kalifornie, Oregonu a Aljašky, päť vyplavil oceán pri pobreží kanadskej Britskej Kolumbie. Takýto počet morských cicavcov sa na severoamerickom pobreží nevyskytlo od roku 2000.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies