VIDEO: Novozélandská polícia tvrdo zasiahla proti demonštrantom. Pred parlamentom zapálili tábor

NETKY.SK • 2 Marec 2022, 10:47 • 2 min
VIDEO: Novozélandská polícia tvrdo zasiahla proti demonštrantom. Pred parlamentom zapálili tábor

WELLINGTON - Demonštranti proti povinnému očkovaniu na Novom Zélande založili v stredu požiar vo vlastnom tábore po tom, čo poriadková polícia po niekoľkých týždňoch pristúpila k ukončeniu ich akcie konajúcej sa pred parlamentom vo Wellingtone.

slovakia

left justify in out

Policajti v rozpore s predošlým miernym prístupom k protestujúcim nasadili štíty z plexiskla a slzotvorný sprej, na čo demonštranti zareagovali hádzaním stoličiek či fliaš.

 

 

Keď bolo zjavné, že policajti prevzali kontrolu nad stanovým mestečkom, ktoré vzniklo na trávniku pred budovou novozélandského parlamentu pred tromi týždňami, protestujúci sa rozhodli, že ho sami zapália.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Otec zastrelil v kostole tri dcéry a spáchal samovraždu

 

Príslušníci polície použili na rozohnanie davu aj sonickú zbraň – tzv. zvukové delo – a počas akcie, ktorú spustili v stredu ráno, zadržali desiatky ľudí. Najmenej traja policajti utrpeli ľahké zranenia.

 

img

 

Premiérka Jacinda Ardernová tvrdý zásah polície podporila. Ako povedala, protesty, ktoré sa začali ako hnutie proti povinnej vakcinácii inšpirované podobnými akciami v Kanade, sa zmenili na „toxické“. Správanie demonštrantov nazvala neprístojným. „Na tomto proteste niekedy dochádzalo k násiliu. Čoraz viac sa objavovali nepravdivé informácie a konšpiračné teórie,“ uviedla.

 

Miestna polícia v stredu ráno z ciest okolo parlamentu odstraňovala pomocou veľkého vysokozdvižného vozíka autá a karavany, ktoré ako konvoj vozidiel na miesto dorazili 8. februára a účastníci protestu ich využívali na blokovanie ulíc.

 

img

 

Najviac ľudí, okolo 3 000, sa zapojilo do protestu zhruba pred dvoma týždňami. Medzičasom sa počet demonštrujúcich znížil len na okolo 300, avšak ako povedal policajný komisár Andrew Coster, toto tvrdé jadro protestujúcich bolo ochotné použiť aj násilie. Priblížil, že niektorí z protestujúcich mali pri sebe zbrane a okrem toho na policajtov napríklad striekali hasiacimi prístrojmi.

 

Možno vás zaujme: Konvoj neďaleko Kyjeva spomalil. Rusom sa kazia vozidlá




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies