VIDEO Nové protesty proti vláde v Indii majú jednu obeť a desiatky zranených

NETKY.SK • 26 August 2016, 18:35 • 2 min
VIDEO Nové protesty proti vláde v Indii majú jednu obeť a desiatky zranených

KAŠMÍR - Jeden mladík zahynul a desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia pri zrážkach medzi obyvateľmi indickej časti rozdeleného himalájskeho regiónu Kašmír a miestnou políciou. Najnovšie nepokoje vyvolal trvalý odpor obyvateľstva proti centrálnej vláde v Indii, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Polícia v tlačovom vyhlásení uviedla, že tisíce Kašmírčanov porušili prísne bezpečnostné nariadenia a po dnešných pravidelných modlitbách sa pridali k protestom. Demonštrácia sa zmenila na násilnosti a boje na viac než desiatke rôznych miest vrátane hlavného mesta Šrínagar. Protestujúci hádzali na policajtov kamene, bezpečnostné sily odpovedali ostrou muníciou, brokovnicami a slzotvorným plynom.

 

Pri zrážkach v juhokašmírskom meste Pulváma zahynul jeden mladík a celkovo utrpelo najmenej 30 civilistov zranenia, uviedla polícia. V Kašmíre platia sprísnené bezpečnostné opatrenia a zákaz vychádzania, odkedy tam zabitie známeho veliteľa separatistických povstalcov Burhana Váního z 8. júla vyvolalo najväčšie protesty proti indickej vláde za uplynulé roky. Obyvatelia však vzdorujú zákazu vychádzania a zúčastňujú sa na protestoch v uliciach.

 

Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan. Obe krajiny si robia nárok na celý prevažne moslimský región, o ktorý viedli dve vojny, odkedy v roku 1947 získali nezávislosť od Británie. Pri konflikte v indickej časti Kašmíru, kde povstalci začali bojovať proti indickým silám v roku 1989, zahynulo vyše 68.000 ľudí, prevažne civilistov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies