VIDEO Nórska televízia má ďalší netradičný program - 12 hodín o pletení

NETKY.SK • 1 November 2013, 18:58 • 2 min
VIDEO Nórska televízia má ďalší netradičný program - 12 hodín o pletení

OSLO - Od dnešného večera v 12-hodinovom programe ponúkne divákom okrem iného rôzne dokumenty a rady týkajúce sa pletenia.

slovakia

left justify in out

Nórska verejnoprávna televízia NRK pokračuje v tradícii netradičných "pomalých" televíznych programov. Po prenosoch z plavby loďou či blčaní ohňa v krbe spustí od dnešného večera 12-hodinové vysielanie o pletení.

V programe ponúknu divákom okrem iného rôzne dokumenty a rady týkajúce sa pletenia. Ukážu tiež, ako upliesť pokrývku na motocykel, a pokúsia sa vytvoriť svetový rekord v rýchlosti upletenia svetra - od ostrihania ovce cez spracovanie vlny po zhotovenie samotného svetra. V Austrálii sa celý tento proces podarilo zvádnuť za rekordné štyri hodiny a 51 minút.

"Ponoríme sa hlboko do sveta pletenia, potom od polnoci zmiernime tempo, ak je to vôbec možné," uviedol producent NRK Rune Moeklebust.

"Budeme sledovať, ako sa rukáv svetra postupne predlžuje; bude to fascinujúce... no dosť neobvyklé televízne vysielanie," citovala ho agentúra Reuters.

Televízia v roku 2011 priniesla 134-hodinové vysielanie z plavby výletnej lode popri nórskom pobreží až k arktickému severu krajiny, čím vytvorila svetový rekord v najdlhšom nepretržitom televíznom programe. Program alebo jeho časti sledovali milióny ľudí.

Vo februári tohto roka NRK vysielala 12-hodinový program s blčiacim ohňom v krbe, sprevádzaný diskusiami o tom, ako rúbať a ukladať drevo. Program bol znova úspešný, pozrela si ho pätina obyvateľov Nórska.

"Dalo by sa povedať, že národná noc pletenia je ženskou odpoveďou na program o palivovom dreve," uviedla hovorkyňa NRK Sidsel Mundalová. "Ovca už oddychuje a pasie sa na ostrove neďaleko Bergenu," dodala.

Doterajšie "špeciály" nórskej televízie boli natoľko populárne, že bude najnovšie vysielať po prvý raz celosvetovo a s anglickým komentárom - prostredníctvom internetu na stránke www.nrk.no/knitting.

Plánovanie ďalšieho podobného programu sa ešte celkom nerozbehlo, Moeklebust však už má nápady: vysielanie hodín alebo prenos z letu ponad Nórskom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona