VIDEO Nevládzete bicyklovať do kopca? Pozrite sa, akú pomôcku majú Nóri!

NETKY.SK • 18 Február 2019, 12:20 • 2 min
VIDEO Nevládzete bicyklovať do kopca? Pozrite sa, akú pomôcku majú Nóri!

Alternatívne spôsoby dopravy sa v Nórsku tešia veľkej obľube, možno aj kvôli podpore samotného štátu.

slovakia

left justify in out

Cyklistika sa v posledných rokoch stala veľmi obľúbeným spôsobom nielen mestskej dopravy. Ušetrí peniaze, životné prostredie a najmä vo väčších metropolách aj čas. Okrem toho si príjemne zašportujete a svojmu telu tak doprajete prirodzený pohyb. Ako to ale vyzerá v mestách, kde je terén kopcovitý? Nuž, tu majú cyklisti zrejme o niečo lepšiu kondičku. Avšak v nórskom Trondheime nájdeme aj jeden unikátny „zlepšovák“.

 

V študentskom meste Trondheim, ktoré je v Nórsku tretím najväčším, terén nie je pre cyklistu úplne ideálny. Nachádzajú sa tu aj strmé ulice. Tento šport tu však aj tak prekvitá. Môže sa totiž popýšiť  niečím, čo nikde inde na svete neuvidíme. Cyklistickým vlekom!

 

Tento veľmi netradičný vynález v metropole funguje už od roku 1993. Prešiel viacerými úpravami, no plní stále ten istý účel. Komu by sa nechcelo „šliapať“ do kopca, zakúpi si lístok a „nasadne“ na vlek.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Cyclocable helps bike riders go up hills. 🚴 #scienceinsider

Príspevok, ktorý zdieľa SCIENCE INSIDER (@insiderscience),

 

Ako to funguje? Cyklista po celý čas neopustí svoj bicykel. Jednu nohu má na pedáli a druhú si uchytí o špeciálnu plošinu, ktorá ho ťahá až hore rýchlosťou 7 km/h. Mohlo by sa zdať, že takýto výťah nemusí byť celkom bezpečný, no pravda je taká, že počas celej jeho viac ako 25-ročnej prevádzky tu nedošlo ani k jedinej nehode. Ak by sa ale jazdcovi predsa len zdalo, že mu hrozí pád, po ruke má tlačidlo, ktoré mechanizmus zastaví a on môže bezpečne zosadnúť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies