VIDEO: Neuveriteľný nález na Sibíri! Zmrazené levíča staré 28 000 rokov

NETKY.SK • 8 August 2021, 08:46 • 2 min
VIDEO: Neuveriteľný nález na Sibíri! Zmrazené levíča staré 28 000 rokov

Lovci mamutích klov našli na Sibíri v jaskyni zmrazené levíča. Vyzerá presne tak, akoby spalo. Dokonca aj jeho fúzy sú neporušené.

slovakia

left justify in out

Zlatá kožušina mláďaťa je pokrytá bahnom, ale inak nepoškodená. Jej zuby, koža, mäkké tkanivá a orgány sú mumifikované, ale všetky neporušené. Síce už ubeho 28 000 rokov, odkedy poslednýkrát zatvorilo oči, no pazúry má stále dostatočne ostré na to, aby sa vedci mohli o ne popichať. Je to pozoruhodný exemplár zachovaný v podobe permafrostu.

 

 

Sibírska Simba, prezývaná Sparta, bola jedným z dvoch mláďat jaskynných levov, vyhynutých veľkých mačiek, ktoré sa bežne pohybovali po severnej pologuli. V rokoch 2017 a 2018 ich našli lovci mamutích klov na brehu rieky Semjuelyakh na ruskom Ďalekom východe.

 

Prečítajte si tiež: Vedec vymyslel toaletu, ktorá premieňa ľudské výkaly na skutočnú energiu!

 

 

Pôvodne predpokladali, že tieto dve mláďatá sú súrodenci, pretože ich našli iba 15 metrov od seba, ale nová štúdia zistila, že je medzi nimi rozdiel približne 15 000 rokov. Boris, ako je známe druhé mláďa, má 43 448 rokov. "Sparta je pravdepodobne najlepšie zachované zviera z doby ľadovej, aké bolo kedy nájdené, a je, viac-menej, nepoškodené, okrem toho, že srsť je trochu rozstrapatená. Dokonca má zachované aj fúzy. Boris je o niečo poškodenejší, ale stále má celkom dobrý stav," povedal Love Dalen, profesor evolučnej genetiky v Centre paleogenetiky v Štokholme a autor novej štúdie o mláďatách.

 

Obe mláďatá mali iba 1 alebo 2 mesiace, keď zahynuli, uviedla štúdia. Nie je jasné, ako zomreli, ale Dalen a výskumný tím uviedli, že neexistujú žiadne známky zabitia predátorom.

 

img

 

Skenovanie pomocou počítačovej tomografie ukázalo poškodenie lebky, vykĺbenie rebier a ďalšie skreslenia ich kostier. "Vzhľadom na ich stav museli byť veľmi rýchlo pochované. Takže možno zahynuli pri zosuve pôdy, alebo spadli do trhliny v permafroste," povedal Dalen. "Permafrost vytvára veľké trhliny v dôsledku sezónneho rozmrazovania a zmrazovania."

 

Počas poslednej doby ľadovej Sibír nebol prázdnym miestom, ako je dnes. Túlali sa tam mamuty, vlky tundry, medvede, nosorožce vlnené , antilopy bizóny a saigy spolu s jaskynnými levmi, o niečo väčšími príbuznými afrických levov, ktorí žijú v dnešnej dobe. Nie je známe, ako sa jaskynný lev prispôsobil životu v drsných vysokých zemepisných šírkach, s rýchlymi zmenami ročných období, silným vetrom a chladnými, tmavými zimami. Štúdia však zistila, že srsť jaskynných levov bola podobná, ale nie totožná so srsťou afrického levíčaťa. Mláďatá doby ľadovej mali dlhú hrubú srsť, ktorá im mohla pomôcť prispôsobiť sa chladnému podnebiu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies