VIDEO Neuveriteľná záchranná akcia: Austráliou sa rútil dva kilometre dlhý, plne naložený, vlak bez rušňovodiča!

NETKY.SK • 9 November 2018, 11:10 • 2 min
VIDEO Neuveriteľná záchranná akcia: Austráliou sa rútil dva kilometre dlhý, plne naložený, vlak bez rušňovodiča!

Nikto nevie, ako k tomu došlo, no vlak plne naložený železnou rudou sa zo stanice pohol bez rušňovodiča!

slovakia

left justify in out

Austrálske mesto Newman je známe železnými baňami. Nachádza sa uprostred púšte a je v podstate akýmsi infraštruktúrnym zázemím, odkiaľ sa vyťažená železná ruda preváža ďalej do krajiny.

 

Na vlakovej stanici tu stál plne naložený nákladný vlak, ktorého cieľom bolo prístavné mesto Port Hedland. Bol dlhý neuveriteľné dva kilometre, pričom mal 268 vagónov plných železa. Rušňovodičovi sa však nepozdával stav jedného z nich. Preto sa rozhodol ho skontrolovať a rušeň opustil. Krátko na to sa však súprava samovoľne pohla a bez vodiča sa „vydala na cestu“.

 

Vlak sa púšťou rútil veľkou rýchlosťou, priemerne dosahoval až 110 km/h, čo je naozaj veľa. Zrejme netreba hovoriť, že pokiaľ by sa ho včas nepodarilo zastaviť, spôsobil by katastrofu. Preto bola nevyhnutná promptná akcia, ktorá by nešťastiu zabránila. Vlak sa preto rozhodli cielene vykoľajiť.

 

Neovládateľná súprava prešla 92 kilometrov, kým došlo k plánovanej havárii. Pri incidente sa nikto nezranil, no poškodil sa 1,5 kilometra dlhý úsek trate, v okolí ktorej ostala jedna veľká spúšť. Železná ruda sa vysypala do piesku, čím ťažnej spoločnosti vznikli škody vo výške 55 miliónov austrálskych dolárov.

 

Príčiny nehody sú momentálne v štádiu vyšetrovania, no experti nevylúčili ani možnosť, že došlo k zlyhaniu ľudského faktora a že rušňovodič stroj pri jeho opustení dostatočne nezaistil proti pohybu

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies