VIDEO Neúspech misie Sojuz-2.1b mohlo spôsobiť aj chybné naprogramovanie letu

NETKY.SK • 1 December 2017, 13:08 • 2 min
VIDEO Neúspech misie Sojuz-2.1b mohlo spôsobiť aj chybné naprogramovanie letu

MOSKVA - Nosná raketa Sojuz-2.1b, ktorá tento štartovala z kozmodrómu Vostočnyj, sa mohla zrútiť aj preto, že bola naprogramovaná na štart z kozmodrómu Bajkonur.

slovakia

left justify in out

S podobným tvrdením prišla aj agentúra Interfax, podľa ktorej na vine bolo zle naprogramované letové zadanie. Interfax sa vo svojej správe odvolal na zdroj z prostredia ruského kozmického výskumu, ktorý zasa vychádzal z telemetrických údajov o lete rakety.

 

Podľa názoru tohto nemenovaného špecialistu po tom, ako došlo k oddeleniu nosnej rakety Sojuz 2.1b, raketový pohon Fregat nezvýšil rýchlosť, ale naopak začal brzdiť. V dôsledku tohto manévru tento blok vynášajúci na obežnú dráhu 19 rôznych zariadení zmenil smer letu a spadol do Atlantického oceánu.

 

Zdroj pre agentúru Interfax spresnil, že vyšetrovacia komisia musí teraz určiť, v ktorom štádiu prípravy letu k chybe došlo: či pri zhromažďovaní východiskových dát alebo pri vypracúvaní letového plánu.

 

Samotný štart rakety z Vostočného bol úspešný. Agentúra Roskomos následne uviedla, že družica sa dostala na dočasnú obežnú dráhu, potom sa s ňou však nepodarilo nadviazať spojenie, pretože na definitívnej obežnej dráhe sa nenachádzala. Podľa odborníkov príčinou tohto stavu mohla byť porucha v raketovom pohone Fregat, ktorý mal družicu dostať z dočasnej na definitívnu obežnú dráhu.

 

Možnosť, že došlo k chybnému zadaniu východiskových údajov pre štart, pripustil aj člen Ruskej akadémie kozmonautiky Aleksandr Železňakov, ktorý však dodal, že si počká na závery vyšetrovacej komisie.

 

Nosná raketa Sojuz-2.1b štartovala z kozmodrómu Vostočnyj 28. novembra, pričom do vesmíru vynášala 19 zariadení z rôznych krajín. Medzi nimi bola aj družica Meteor, ktorej úlohou malo byť monitorovanie klímy a predpovedanie počasia. Údaje z družice mali pomôcť určovať teplotu na hladine morí a sledovať rozdelenie vlhkosti v atmosfére.

 

Ako pripomenula agentúra RIA Novosti, šlo o druhý štart z nového ruského kozmodrómu Vostočnyj.

 

Prvý štart z tohto kozmodrómu sa uskutočnil vlani v apríli, keď raketa Sojuz-2.1a, ktorá na obežnú dráhu vyniesla tri družice - Lomonosov, Aist-2D a SamSat-218.

 

Tento štart sa uskutočnil o deň neskôr, ako bolo naplánované. Odklad spôsobila technická porucha. Odloženie štartu rakety znepokojilo aj samotného ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý pricestoval na Vostočnyj, aby túto, podľa slov ruských médií historickú, udalosť sledoval.

 

Nový kozmodróm Vostočnyj má Rusku zaistiť, aby nebolo úplne odkázané na využívanie Bajkonuru, ležiaceho na území susedného Kazachstanu. Vostočnyj má byť prvou civilnou základňou pre štarty rakiet na území Ruskej federácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies