VIDEO Nepokoje na Ukrajine majú tri obete!

NETKY.SK • 22 Január 2014, 11:21 • 2 min
VIDEO Nepokoje na Ukrajine majú tri obete!

KYJEV - Ukrajinská generálna prokuratúra dnes potvrdila, že počas protivládnych protestov v Kyjeve boli zastrelení dvaja ľudia. Násilnosti si tak vyžiadali už tri obete na životoch, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dve obete podľa oznámenia prokuratúry priviezli v priebehu necelých troch hodín so strelnými zraneniami do národnej knižnice blízko lokalít, kde od nedele dochádza k zrážkam protestujúcich s políciou.

Druhý človek bol stále nažive, keď ho priviezli do budovy, krátko nato však zraneniam podľahol. Tretí muž zomrel po páde z budovy futbalového štadióna Dynamo. Podľa miestnych médií išlo o demonštranta, ktorého prenasledovali príslušníci zásahových zložiek.

Prozápadná opozícia obvinila bezpečnostné sily z toho, že na demonštrantov strieľali. Premiér Mykola Azarov to dnes odmietol s tým, že policajti nemajú pri sebe strelné zbrane. Ministerstvo vnútra podobne poprelo, že polícia počas krízy použila strelné zbrane.

Kameraman agentúry Reuters nasnímal zábery tela muža identifikovaného ako účastníka protivládnych demonštrácií, ktorý mal na hlave strelné zranenie. Polícia však poprela, že by proti demonštrantom používala ostrú muníciu. Zásahové jednotky Berkut dnes ráno v centre Kyjeva, na Gruševského ulici, ktorá je ohniskom najnovších nepokojov, rozobrali časť barikád, ktoré tam demonštranti postavili. 

Agentúra AP informovala, že policajti pri tom zadržali niekoľko spomedzi mítingujúcich, ktorí skandovali heslá ako "Vrahovia" či "Sláva Ukrajine!". Okrem toho policajti, vyzbrojení obuškami, zhabali viacero kanistrov s neznámou chemikáliou, ktorá mala byť použitá proti bezpečnostným zložkám. 

Zásahové jednotky sa demonštrantov snažia vytlačiť z oblasti Gruševského ulice, tí sa však po krátkom čase opakovane vracajú a znova sa púšťajú do konfrontácie. Ukrajinský premiér Mykola Azarov dnes v reakcii na najnovší vývoj označil zradikalizovaných účastníkov protivládnych demonštrácií za "teroristov", ktorí ohrozujú životy radových občanov Kyjeva, a varoval, že "zločinecké" akcie demonštrantov budú potrestané. 

Najnovšie zrážky vypukli po tom, ako sa polícia s použitím slzotvorného plynu pokúsila rozobrať stanový tábor demonštrantov, ale narazila na ich rozhodný odpor a útoky doma vyrobenými zápalnými fľašami. 

Dva mesiace trvajúce protivládne protesty, ktoré do Kyjeva prilákali desaťtisíce odporcov súčasnej vlády, sa začali vlani 21. novembra, keď vláda Mykolu Azarova pozastavila prípravy na integráciu do EÚ a namiesto toho sa snaží o prehĺbenie ekonomickej spolupráce so susedným Ruskom. V čase, keď je Ukrajina blízko kolapsu, prezident Viktor Janukovyč 17. decembra v Moskve podpísal sériu zmlúv, vďaka ktorým získal Kyjev od Ruska pôžičku vo výške 15 miliárd dolárov a o tretinu nižšiu cenu plynu. Opozícia tieto dohody ostro kritizovala.

Novým impulzom pre masové a oveľa násilnejšie protesty bola séria kontroverzných zákonov, ktoré minulý týždeň prijal ukrajinský parlament a podpísal ich aj prezident Viktor Janukovyč.

Perspektíva uzavretia dohody o ukončení konfliktu, a tým aj politickej krízy na Ukrajine je otázna po tom, ako sa Janukovyč v utorok osobne odmietol stretnúť s vodcami opozície, ktorí dostali pozvanie na rokovania o riešení napätej situácie. 

Priamy prenos z Kyjeva




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies