VIDEO: Neďaleko Múra nárekov vypukli násilnosti. Vyše 150 zranených!

NETKY.SK • 15 Apríl 2022, 15:00 • 2 min
VIDEO: Neďaleko Múra nárekov vypukli násilnosti. Vyše 150 zranených!

JERUZALEM - Viac než 150 ľudí utrpelo zranenia pri násilných potýčkach medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými silami, ktoré vypukli v piatok ráno v komplexe mešity al-Aksá v Jeruzaleme.

slovakia

left justify in out

Izraelská polícia zadržala stovky ľudí, informovala agentúra AP, podľa ktorej išlo o najhoršie násilnosti v tejto lokalite za takmer rok.

 

 

Moslimovia sú v súčasnosti v polovici pôstneho mesiaca ramadán. V piatok večer zas Židia začínajú sláviť sviatok Pesach, ktorý potrvá až do soboty budúceho týždňa. Prekrývanie týchto dvoch významných sviatkov prispieva k eskalácii napätia v Jeruzaleme.

 

Izraelská polícia po niekoľkých hodinách od vypuknutia potýčok oznámila, že násilnosti ukončila a že zadržala stovky podozrivých. Uviedla tiež, že mešitu al-Aksá následne opäť sprístupnila pre veriacich, aby sa v nej mohli zúčastniť na piatkových poludňajších modlitbách.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ Kresťania majú Veľkú noc, ako prežíva sviatky jari židovská komunita?

 

Izraelská polícia uviedla, že do areálu mešity vstúpila pred svitaním po tom, ako časť mladých Palestínčanov začala po skončení ranných modlitieb hádzať kamene a petardy smerom k neďalekému Múru nárekov. Policajti rozháňali násilníkov, ktorí sa zabarikádovali v mešite, slzotvorným plynom, obuškami, gumovými projektilmi a zábleskovými granátmi.

 

 

Zdravotníci z palestínskeho Červeného polmesiaca ošetrili 152 zranených. Izraelská polícia hlásila troch zranených príslušníkov.

 

Jordánsko, ktoré dohliada na moslimské posvätné miesta na Chrámovej hore, vydalo spoločne s palestínskou samosprávou vyhlásenie odsudzujúce izraelský zásah v areáli mešity ako „nebezpečnú a odsúdeniahodnú eskaláciu“. Vyhlásenie v tejto súvislosti varuje pred možným „výbuchom“ už aj tak napätej situácie v Jeruzaleme.

 

Izraelský minister verejnej bezpečnosti Omer Bar-Lev vyhlásil, že polícia bola nútená zasiahnuť voči „násilným elementom“, ktoré na ňu zaútočili kameňmi a kovovými tyčami. Zdôraznil, že Izrael je naďalej odhodlaný zabezpečovať slobodu náboženského kultu v Jeruzaleme pre Židov aj moslimov.

 

img

 

Chrámová hora, kde sa nachádzajú Múr nárekov i moslimský Skalný dóm a mešita al-Aksá, je považovaná za najposvätnejšie miesto judaizmu a tretie najuctievanejšie miesto moslimov a často tam dochádza k násilnostiam. Vlaňajšie potýčky v oblasti jeruzalemskej Chrámovej hory vyvolali 11-dňovú vojnu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy.

 

Možno vás zaujme: Veľkopiatková krížová cesta vyvoláva kontroverzie

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies