AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Rusko vyhlásilo nad Donbasom bezletovú zónu

NETKY.SK • 18 Marec 2022, 07:26 • 2 min
AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Rusko vyhlásilo nad Donbasom bezletovú zónu

BRATISLAVA - Netky prinášajú aktuálne správy z Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 22:00 (18. 3. 2022)
 

Utečenci, ktorí v súčasnosti unikajú pred ruskou inváziou na Ukrajine, sú „vo väčšej miere traumatizovaní“ než tí, ktorí ušli v prvej fáze vojny, uviedla v piatok Organizácia Spojených národov. Informovala o tom agentúra AFP. Utečenci, ktorí k rozhodnutiu odísť dospeli hneď na začiatku, mali často kontakty mimo krajiny, plán a miesto, kam chcú ísť. Je pritom viac pravdepodobné, že utečenci, ktorí z krajiny odchádzajú v súčasnosti, nevedia, čo budú robiť ďalej, podotýka Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

 

img

 

Jeho hovorca Matthew Saltmarsh v poľskom meste Rzeszów blízko hraníc s Ukrajinou povedal, že ľudia, ktorí utekajú teraz, potrebujú viac pomoci. „Toto sme určite spozorovali počas uplynulých piatich až šiestich dní v Poľsku,“ povedal reportérom v Ženeve prostredníctvom videolinky. „Utečenci, ktorí prichádzajú, sú väčšmi traumatizovaní. Sú v šoku, mnohí z nich. Myslím si, že sa dá povedať, že majú menej prostriedkov než tí, ktorí prišli v prvej fáze krízy,“ dodal.

 

UNHCR uvádza, že od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu 24. februára z krajiny ušlo 3,27 milióna ľudí. Poľská pohraničná stráž tvrdí, že hranice do Poľska prekročili dva milióny utečencov z Ukrajiny, pripomína AFP. „U mnohých z nich sme spozorovali, že po príchode nemajú žiadny plán,“ povedal Saltmarsch. Podľa neho je v dôsledku tejto skutočnosti väčší nátlak na poľské úrady, ktoré sa s požiadavkou o ubytovanie pre nových utečencov obrátili na viacero obcí a regiónov.

 

 

Aktualizácia 21:45 (18. 3. 2022)

 

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok počas telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom obvinil Kyjev z „vojnových zločinov“. Moskva pritom podľa neho robí „všetko možné“ pre to, aby sa vyhla civilným obetiam na Ukrajine, uviedol Kremeľ. TASR správu prevzala od agentúry AFP. „Pozornosť upriamili na početné vojnové zločiny, ktorých sa denne dopúšťajú ukrajinské bezpečnostné jednotky, predovšetkým na rozsiahle raketové a delostrelecké útoky na mestá na Donbase,“ uviedol vo vyhlásení o telefonickom rozhovore Putina s Macronom Kremeľ. Putin podľa neho Macronovi povedal, že ruská armáda „robí všetko možné, aby uchránila životy mierumilovných civilistov, vrátane organizovania humanitárnych koridorov pre ich bezpečnú evakuáciu“.

 

img

 

Francúzsky prezident v piatok počas viac než hodinového telefonátu s Putinom vyjadril „extrémne znepokojene“ v súvislosti s osudom obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol, uviedol vo vyhlásení Elyzejský palác. Macron podľa neho zároveň vyzval na ukončenie obliehania a umožnenie „humanitárneho prístupu“ do mesta s „konkrétnymi a overiteľnými opatreniami“ na zaistenie bezpečnosti obyvateľov. Počas najnovšieho z telefonátov medzi oboma lídrami od začatia ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu 24. februára Macron „opätovne požiadal o okamžité rešpektovanie prímeria“ na Ukrajine. Obaja lídri tiež diskutovali o prebiehajúcich rokovaniach medzi Moskvou a Kyjevom o ukončení konfliktu na Ukrajine, ktoré boli „iniciatívou Francúzska“, cituje AFP Elyzejský palác.

 

 

Aktualizácia 19:50 (18. 3. 2022)

 

Ruský útok na divadlo v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, v budove ktorého sa ukrývali civilisti, si vyžiadal jedného ťažko zraneného, o život však neprišiel nik, uviedli v piatok predstavitelia mesta. TASR správu prevzala od agentúry AFP. „Podľa počiatočných informácií tu nie sú mŕtvi. Sú tu však správy o jednej ťažko zranenej osobe,“ uviedla mestská rada Mariupola na sociálnej sieti Telegram. Piatkové vyjadrenie mestskej rady o obetiach či zranených je prvým od stredajšieho útoku.

 

Podľa predchádzajúcich informácií stovky civilistov našli útočisko v kryte civilnej ochrany divadla a zostali tam uväznení, keď došlo v stredu k vzdušnému útoku na budovu. Ruské ministerstvo obrany zbombardovanie divadla poprelo, pričom uviedlo, že budovu zničil výbuch, ktorý zapríčinil ukrajinský „ultraradikálny prápor Azov“.

 

 

Zo zbombardovaného divadla sa podarilo zachrániť 130 ľudí. Oznámil to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Sľúbil, že záchranné operácie budú pokračovať „napriek ostreľovaniu“ mesta. Mariupol už tri týždne neustále ostreľujú ťažkými zbraňami ruské jednotky, ktoré ho kompletne obkľúčili. Z mesta sa podľa tamojších úradov podarilo utiecť už približne 30 000 ľuďom, avšak vyše 300 000 ďalších je tam stále uviaznutých.

 

 

Aktualizácia 16:30 (18. 3. 2022)

 

Maďarsko posiela v piatok ďalšiu humanitárnu zásielku na Ukrajinu, tentokrát päť kamiónov potravín, či domácimi potrebami – najmä pre deti, obväzmi a liekmi. Informuje o tom spravodajca na základe správy, ktorú zverejnil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na svojom facebookovom účte. Podľa jeho slov sa treba postarať nielen o tých, ktorí utiekli pred vojnou, ale aj o tých, ktorí na Ukrajine zostali.

 

Orbán, ktorý od stredy monitoruje situáciu pri maďarsko-ukrajinských hraniciach, vyzdvihol prácu policajtov, pracovníkov civilnej ochrany, cirkví i samospráv. Podľa jeho slov samosprávy znášajú mimoriadnu ťarchu tejto situácie od začiatku utečeneckej vlny a ich práca je vynikajúca. Do Maďarska prišlo z Ukrajiny doposiaľ okolo 450 000 utečencov.

 

Aktualizácia 16:20 (18. 3. 2022)

 

Zo zbombardovaného divadla v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol sa podarilo zachrániť 130 ľudí. Oznámil to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR prevzala správu od agentúry AFP. „Zachránených bolo viac ako 130 ľudí. Ale stovky obyvateľov Mariupoľa sú stále pod troskami,“ uviedol Zelenskyj vo videodkaze na Facebooku. Sľúbil, že záchranné operácie budú pokračovať „napriek ostreľovaniu“ mesta.

 

Ukrajinská poslankyňa Olha Stefanišynová vo štvrtok uviedla, že zo zbombardovaného divadla zatiaľ zachránili približne 130 civilistov. Stovky civilistov v obliehanom Mariupole našli útočisko v kryte civilnej ochrany divadla a zostali tam uväznení, keď došlo v stredu k vzdušnému útoku na budovu. Ruské ministerstvo obrany zbombardovanie divadla poprelo, pričom uviedlo, že budovu zničil výbuch, ktorý zapríčinil ukrajinský „ultraradikálny prápor Azov“.

 

Aktualizácia 16:05 (18. 3. 2022)

 

Ukrajina očakáva, že v nasledujúcich mesiacoch dôjde k pokroku v prípade jej žiadosti o členstvo v Európskej únii. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v piatok hovoril so šéfkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. „Mal som dôležitý rozhovor s prezidentkou EK,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

 

 

Vyjadrenie Európskej komisie k Ukrajine bude podľa neho pripravené do niekoľkých mesiacov, cituje ďalej Reuters. „Vláda Ukrajiny a EK dostávajú pokyny. Spoločne sa posúvame k nášmu strategickému cieľu,“ napísal ukrajinský prezident v príspevku na Twitteri. Ruská invázia na Ukrajine pokračuje už 23. deň. Európska únia vo štvrtok odsúdila „vážne porušovanie medzinárodného práva a vojnové zločiny“ páchané Ruskom na Ukrajine. Oznámil to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

 

 

Aktualizácia 8:54 (18. 3. 2022)

 

Rusko vyhlásilo nad územím východoukrajinského Donbasu bezletovú zónu. Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News, ktorá sa odvolala na agentúru Interfax citujúcu vyjadrenie predstaviteľa proruského vedenia v Donecku.

 

Donbas leží na východe Ukrajiny a tvoria ho Donecká a Luhanská oblasť. Na časti území týchto regiónov vyhlásili proruskí separatisti samozvané republiky, ktoré Rusko nedávno uznalo za nezávislé štáty.

 

Britská televízia Sky News pripomenula, že vyhlásenie bezletovej zóny znamená zákaz všetkých alebo určitých typov lietadiel lietajúcich cez určený vzdušný priestor.

 

Štáty, ktoré zavádzajú bezletovú zónu, by mali byť pripravené zostreliť každé lietadlo, ktoré naruší tento priestor. Vyhlásenie bezletovej zóny možno použiť napríklad na ochranu cieľov na zemi, napríklad civilistov utekajúcich do bezpečia.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj od úvodných dní vojenského konfliktu Ukrajiny s Ruskom nalieha na Západ, aby vyhlásil nad Ukrajinou bezletovú zónu. V reakcii na to ruský prezident Vladimir Putin upozornil každého, kto by vyhlásil bezletovu zónu, že by to bol vstup do ozbrojeného konfliktu. Väčšina predstaviteľov USA, NATO, ale i európskych štátnikov zavedenie bezletovej zóny odmieta.

 

 

Aktualizácia 8:40 (18. 3. 2022)

 

 

 

 

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nominovali na Nobelovu cenu za mier. 

 

 

 

Pôvodný článok:

 

Podľa televízie Ukrajina-24 bolo v Ľvove skoro ráno počuť najmenej tri explózie. Stanica zároveň zverejnila krátky videozáznam, na ktorom vidieť stúpajúci prachový oblak.

 

Obyvatelia mesta Ľvov na západe Ukrajiny hlásili, že miestne medzinárodné letisko zasiahla raketa vypálená ruskými vojenskými silami, informoval v piatok ráno britský denník The Guardian.

 

Z tohto mesta, ktoré leží neďaleko poľských hraníc, hlásili v piatok ráno viaceré výbuchy. Starosta mesta Andrij Sadovyj neskôr uviedol, že rakety dopadli neďaleko miesta, no samotné letisko nezasiahli. 

 

 

Prečítajte si tiež: Volodymyr Zelenskyj sa obáva nového Berlínskeho múra v Európe

 

Novinár britskej verejnoprávnej stanice BBC James Reynolds na Twitteri zdieľal fotku dymového oblaku, ktorý sa podľa neho šíri z oblasti, v ktorej sa nachádza letisko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies