VIDEO Naše a západné bojové autá verzus ruský Tigr: Ako by obstál?

NETKY.SK • 28 December 2017, 08:00 • 2 min
VIDEO Naše a západné bojové autá verzus ruský Tigr: Ako by obstál?

BRATISLAVA - Na nedávnom predvedení transportérov 4x4 chýbalo jedno kvalitné vozidlo: ruský GAZ Tigr (Tiger). Neznamená to však, že v tendroch na Slovensku je bez šance.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo obrany SR v decembri 2017 zorganizovalo vo vojenskom priestore na Záhorí takzvaný Priemyselný deň, ktorého hlavným bodom bolo predstavenie bojových a viacúčelových vozidiel potenciálne vhodných pre slovenskú armádu. Z avizovaných 11 typov kategórie 4x4 nakoniec absolvovalo ukážkovú jazdu pred odbornými divákmi osem vozidiel v tonáži 10,7 až 14 ton, z čoho sa vymykal ľahší sedemtonový Eagle. Išlo zväčša o produkciu, prípadne kooperáciu štátov NATO. Výnimkou bol typ Ajban (Adžbán) od firmy NIMR zo Spojených arabských emirátov.

 

Keď sa bližšie pozrieme na rodokmeň Adžbána, nájdeme v ňom ruských predkov. Konkrétne – jedno z najlepších súčasných obrnených vozidiel, ktoré sa však na prehliadku na Záhorí nedostavilo. Volá sa Tigr, teda v ruštine Tiger, a vyrába ho firma GAZ v Nižnom Novgorode (predtým Gorkij). Toto auto, ktorého prvá verzia sa dostala do výzbroje v roku 2005, zaujalo aj záujemcov v iných krajinách. V Emirátoch až natoľko, že si zaobstarali licenciu a začali na jeho základe vyrábať vlastné bojové vozidlo Nimr. A jeho mladším bratom, ktorý má stále prvky DNA z Tigra (hoci dizajnom sa nepodobajú), je práve súčasný Adžbán.

 

Zdá sa, že aj napriek absencii na Priemyselnom dni bude Tigr na Slovensku jazdiť v službách ozbrojených zložiek. Ešte v októbri priniesla tlačová agentúra RIA Novosti správu z veľtrhu obrannej techniky v bahrajnskej Maname, v ktorej citovala informáciu člena manažmentu podniku Vojensko-priemyselná spoločnosť (je súčasťou skupiny GAZ) Denisa Trifonova. Ten videl budúcu dodávku Tigrov na Slovensko ako hotovú vec, pričom však uviedol, že by sa mali používať ako policajné vozidlá. Jeden kus výrobca na Slovensko údajne už dodal. Pripomeňme, že v súčasnosti je už dva roky na trhu zmodernizovaná verzia Tigr-M.

 

V neprospech Tigra pri porovnaní s konkurentmi z NATO hovorí nižšia hmotnosť – v základnej verzii niečo cez 5 ton – ktorá naznačuje slabšie pancierovanie. Pokiaľ ide o jazdné vlastnosti v teréne, podľa dostupných údajov v nich nezaostáva, s výnimkou maximálneho bočného náklonu. Na trenažéri pri Senici zdolávali predvádzané vozidlá náklon 30 stupňov, v prípade Tigra výrobca udáva len 20 stupňov. Na druhej strane, slovenskí armádni predstavitelia nestanovili pre nové bojové vozidlá, ktorých nákup zvažujú, úplne pevné podmienky z hľadiska parametrov. Podľa náčelníka generálneho štábu Armády SR generála Milana Maxima by mali vo všeobecnosti spĺňať „požiadavky, ktoré dnes bežne ozbrojené sily vo svete uplatňujú pri riešení bojových úloh.“

 

A ako hľadí dodávateľ na možnú prekážku nákupu Tigrov v podobe embarga EÚ? Podľa D. Trifonova sa tento obchod aj napriek nemu môže uskutočniť. „So Slovenskom pracujeme, a to vrátane politických otázok,“ povedal pre ruskú agentúru. „V budúcom roku očakávame, že sa vyrieši otázka rozpočtu pre tento kontrakt. Hovoríme o pravidelných dodávkach strojov,“ ubezpečil. V takom prípade by sa Slovensko stalo prvým štátom Severoatlantickej aliancie, ktoré by ruské Tigre zaradilo do výzbroje niektorej svojej ozbrojenej zložky.

 

Zatiaľ je však otázka, pre ktorý typ bojového vozidla sa slovenské vojsko rozhodne, otvorená. Pre predstavu a porovnanie uvádzame video s tými autami, ktoré sa prezentovali na prehliadke v decembri 2017, ako aj video z jazdy ruského Tigra. V prvom videu sú predstavené tieto typy:

 

Ajban 440 (Adžbán; výrobca NIMR, Spojené arabské emiráty)

Eagle (výrobca MOWAG, člen General Dynamic)

Patriot (výrobca CSG Group, Česká republika/Slovensko)

Dingo 2 (výrobca Krauss-Maffei Wegmann, Nemecko)

Sherpa (výrobca Renault Truck Defence, Francúzsko)

Cobra II (výrobca Otokar, Turecko)

Aligator Master II (výrobca Kerametal, Slovensko)

Ejder Yalcin (výrobca FNSS, Turecko)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona