VIDEO Nález v indickom chráme šokoval historikov: Mohol by prepísať dejiny?

NETKY.SK • 27 Júl 2018, 10:10 • 2 min
VIDEO Nález v indickom chráme šokoval historikov: Mohol by prepísať dejiny?

V jednej zo svätýň 2000 rokov starého chrámu v indickom meste Tiruchirappalli našli niečo veľmi zvláštne. Odborníci si to nevedia vysvetliť.

slovakia

left justify in out

Na jednom zo starobylých tepaných stĺpov svätyne Panchavarnaswamy, ktorá bola postavená v období Chola, si ľudia všimli zaujímavý detail. Je tu vyobrazená podobizeň Inda sediaceho na modernom bicykli. Niečo tu však nesedí. Prvá zmienka o bicykli pochádza z Európy z 19. storočia, pričom jeho vyhotovenie bolo v začiatkoch úplne iné, než to, ktoré poznáme dnes. Nemali totiž pedále, tie sa objavili až neskôr.

 

Je teda pozoruhodné, že v chráme, ktorý sa datuje do obdobia spred 2000 rokov sa nachádza takýto obraz. "Tento zaujímavý úkaz sme našli v tmavom kúte chrámu na jednom zo stĺpov. Znamenalo by to, že prvé zmienky o bicykli  sú 2000 rokov staré a pochádzajú z Indie?" pýta sa Praveen Mohan, ktorý si bicykel všimol.

 

Pôvodom zvláštnej výzdoby sa odborníci zaoberajú už od roku 2015, doposiaľ nikto však tento fenomén nedokázal s istotou vysvetliť. V dvadsiatych rokoch minulého storočia však chrám prechádzal rekonštrukciou, preto do úvahy pripadá aj takéto objasnenie: "V tomto období sa bicykle dostávali na trh a tešili sa veľkej obľube. Možno nejaký z nich zaujal niektorého reštaurátora natoľko, že ho z recesie vytepal do stĺpa a dokonale zmiatol historikov," hovorí amatérsky historik, doktor Kalaikovan.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona