VIDEO: Najväčší protest od Nežnej revolúcie, toto sa dialo v Prahe!

NETKY.SK • 24 Jún 2019, 07:04 • 2 min
VIDEO: Najväčší protest od Nežnej revolúcie, toto sa dialo v Prahe!

PRAHA - Demonštrácie v Prahe pokračujú a sú čím ďalej, tým väčšie. Česi si želajú odstúpenie súčasného premiéra Andreja Babiša a ich počty už lámu historické rekordy.

slovakia

left justify in out

258-tisíc ľudí – to je počet demonštrantov, ktorí sa včera na pražskej Letenskej pláni zúčastnili ďalšej demonštrácie nasmerovanej proti českému premiérovi Andrejovi Babišovi. Ide o číslo, ktoré vypočítal mobilný operátor T-Mobile, pričom skutočne atakuje rekordné hranice. Takéto masívne demonštrácie sa v Česku uskutočnili naposledy pri páde totality v roku 1989.

 

 

Včerajší protest bol vyvrcholením série demonštrácií namierených proti Andrejovi Babišovi, ale aj skorumpovanej justícii a vláde. Nakoľko organizátori predpokladajú, že tento problém sa do jesene výrazne prehĺbi, hneď aj oznámili ďalší termín protestov. Stretnú sa 16. novembra v Prahe a deň na to sa bude pokračovať v jednotlivých mestách a obciach naprieč celou Českou republikou. Nevylučujú ani skoršie protesty, pokiaľ by došlo k "mimoriadnym udalostiam" alebo "porušeniu pravidiel demokratickej hry".

 

Na nedeľňajšie zhromaždenie v Prahe prišli ľudia z celého Česka. Podľa spravodajských portálov v meste kolabovala doprava i siete mobilných operátorov. Zúčastnili sa aj viacerí politici, medzi rečníkmi sa však neobjavili. Na pódiu vystúpili okrem aktivistov aj známi umelci, ako sú Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák.

 

Samotný Babiš v nedeľu vyhlásil, že stále nerozumie, proti čomu ľudia demonštrujú. "Myslím si, že nie som arogantný, a nemám k tomu čo povedať," reagoval podľa spravodajských portálov na obvinenie zo strany demonštrantov, že spolu s prezidentom Milošom Zemanom vytvára prostredie arogancie moci.

 

img

 

Protesty, ktoré sa už niekoľko týždňov v Česku uskutočňujú, súvisia s tzv. kauzou Čapí hnízdo. Ide o rekreačný komplex patriaci súčasnému premiérovi Babišovi, v rámci ktorého malo dôjsť k zneužitiu európskych dotácii. Deň po tom, ako prokuratúra podala na Babiša obžalobu, sa za záhadných okolností svojej funkcie vzdal minister spravodlivosti Jan Kněžínk a na jeho miesto zasadla Babišova pravá ruka Marie Benešová. Tá prišla s plánom rozsiahlych zmien v rámci fungovania súdnictva, čo hrá do karát samotnému Babišovi. Nezávislosť súdnictva je podľa demonštrantov týmto pádom významne narušená, pretože by to boli práve novo dosadení sudcovia a prokurátori, ktorí by rozhodovali o Babišovej vine či nevine.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies