VIDEO Najstaršia galéria? V austrálskom parku majú jedny z najstarších skalných malieb na svete

NETKY.SK • 17 Október 2018, 18:12 • 2 min
VIDEO Najstaršia galéria? V austrálskom parku majú jedny z najstarších skalných malieb na svete

SYDNEY - Národný park Murujuga v Austrálii usiluje o nomináciu na zoznam svetového dedičstva. Oblasť je totiž známa jednými z najväčších a najstarších skalných malieb na svete, respektíve petroglyfov, teda rytinami.

slovakia

left justify in out

Datujú sa do poslednej doby ľadovej pred 10 000 rokmi. Správcovia parku ale medzitým bojujú s vandalmi, ktorí na kamene ryjú svoje mená, píše agentúra AP.

 

Zamestnanci národného parku zbierajú dáta potrebné k nominácii pre zapísanie na zoznam svetového dedičstva. To by im vo výsledku pomohlo napríklad s efektívnejšou údržbou skalných rytín. "Myslím, že je dôležité, aby sme zhromaždili, čo najviac informácií, ktoré nám pomôžu priblížiť svetu naše dedičstvo," povedal správca parku Conrad Aubrey.

 

Hoci je skalné umenie v národnom parku Murujuga v Západnej Austrálii považované za jedno z najrozsiahlejších, najvýznamnejších i najstarších na svete, chránená oblasť bola ustanovená až v roku 2007.

 

Pre pôvodných obyvateľov kontinentu majú petroglyfy veľkú hodnotu. Boli to práve ich predkovia, kto ich vytvorili. "Už sme nafotili množstvo snímok a zaznamenali sme aj polohu mnohých rytín," tvrdí Peter Jeffries, ktorý patrí k Aboridžincom. Zber dát je však beh na dlhú trať, skalných obrazov je v oblasti cez milión.

 

Správcovia parku dúfajú, že nominácie a zápis na zoznam UNESCO prispeje k väčšej ochrane oblasti a skalných rytín. Zatiaľ totiž nemajú v podstate možnosť, ako sa brániť proti vandalom, ktorí kamene "zdobia" graffitmi alebo do nich ryjú svoje mená. Celý proces nominácie ale môže zabrať až šesť rokov. Ak však bude úspešný, dostane sa parku Murujuga medzinárodného ohlasu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies