VIDEO Najsilnejší tajfún pustoší dovolenkový raj, najmenej štyria mŕtvi!

NETKY.SK • 8 November 2013, 12:18 • 2 min
VIDEO Najsilnejší tajfún pustoší dovolenkový raj, najmenej štyria mŕtvi!

DAVAO - Najmenej štyri obete si vyžiadal tajfún Haiyan, ktorý sa dnes začal premiestňovať cez východnú a strednú časť tohto ostrovného štátu v juhovýchodnej Ázii. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na úrad pre pomoc pri katastrofách.

slovakia

left justify in out

Viac ako 687.000 ľudí v 22 provinciách bolo evakuovaných z domov v pobrežných oblastiach a oblastiach ohrozených povodňami a zosuvmi pôdy. Jednou z obetí je muž, ktorého zabil elektrický prúd, keď sa brodil vo vode v meste Lingig v južnej časti Filipín, informoval Johnny Pimentel, guvernér provincie Surigao del Sur.

Dážď už na väčšine územia provincie ustal. Neočakáva sa, že by tajfún priamo zasiahol hlavné mesto Manilu, ležiace severnejšie. Pre oblasť Manily, náchylnú na záplavy, úrady vydali najnižšie varovanie pred tajfúnom zo štvorstupňovej škály.

Denník Philippine Star informoval, že došlo k zrušeniu 453 letov a uzatvorených bolo viacero letísk ležiacich v dráhe supertajfúnu. Ten postupne slabne a očakáva sa, že večer miestneho času sa presunie nad Juhočínske more.

Americké centrum varovania pred tajfúnmi (JTWC) so sídlom na Havaji, patriace pod námorníctvo USA, uviedlo, že ide o najsilnejší tropický cyklón tohto roku v globálnom meradle. Tajfún udrel na filipínsku pevninu na piatich rôznych miestach. Filipínski meteorológovia odhadli, že najsilnejšie nárazy vetra dosiahli rýchlosť 275 km/h, čo prekonalo aj tajfún Bopha, ktorý v roku 2012 zapríčinil na ostrove Mindanao smrť približne 1800 ľudí.

Filipínsky prezident Benigno Aquino III. zodpovedným činiteľom nariadil, aby sa svojím konaním snažili zabrániť stratám na životoch a zraneniam. Tajfún Haiyan je už 24. búrkou, ktorá tento rok ohrozuje Filipíny.

Podľa meteorológov tajfún Haiyan by mal dosiahnuť obrovskú silu a pravdepodobne sa jedná o najsilnješí tajfúm aký ľudstvo zažilo.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies