VIDEO Najlepším riešením pre slovenské vzdušné sily je lietadlo Gripen

NETKY.SK • 20 September 2017, 16:02 • 2 min
VIDEO Najlepším riešením pre slovenské vzdušné sily je lietadlo Gripen

BRATISLAVA – Najlepším riešením pre slovenské vzdušné sily je podľa bývalého vojenského pilota Vladimíra Grigu nákup alebo prenájom švédskych nadzvukových lietadiel Gripen. Griga sa pred niekoľkými rokmi podieľal na výmene stíhačiek MiG 21 v českom letectve. Ako povedal Griga dnes pre agentúru SITA, Česká republika i Maďarsko sa rozhodli práve pre lietadlá Gripen. Keďže spolupráca všetkých troch krajín je na vysokej úrovni, bolo by dobré, ak by rovnaké lietadlá používali aj Slováci.

slovakia

left justify in out

Českí piloti sú s Gripenmi podľa Grigu maximálne spokojní. „Gripen je ideálne lietadlo na ochranu vzdušného priestoru krajín s veľkosťou Českej republiky, Slovenska alebo Maďarska. Prevádzka týchto lietadiel je lacnejšia ako u ostatných typov. Úroveň zabezpečenia je zo strany Švédska vysoká. Švédi ho pripravia podľa zadania,“ povedal Griga s tým, že českí piloti na Gripenoch za rok prevzali ochranu vzdušného priestoru do svojich rúk.

 

„Cesta pre malý štát je Gripen. Je to odskúšané a overené lietadlo. Iná cesta nie je tak výhodná. Iný typ lietadla nie je. Iné sú väčšie, drahšie alebo je drahá ich prevádzka,“ zdôraznil.

Griga si vyskúšal aj americké F16 a F18. „Lietadlá F16 z USA by neboli dobrým obchodom. Oprava a sprevádzkovanie by bolo drahé. Ide o staré lietadlo, ktoré v dohľadnej dobe bude stáť, lebo nebudú peniaze na ich opravy. Aj prevádzku majú podstatne drahšiu,“ povedal bývalý vojenský pilot.

Z hľadiska politickej situácie by podľa Grigu bol výber ruských lietadiel zlý krok. „Ruská technika nie je síce zlá, ale prevádzka starých lietadiel je veľmi drahá. Nikto nezaručí, kto do nich dodá a kedy muníciu. Ani v rámci NATO by to nebolo v poriadku,“ povedal.

 

Podľa Grigu NATO toleruje dožívajúcu ruskú techniku, ale postavilo by sa proti objednaniu novej. „Nové ruské lietadlá budú pre Slovensko veľmi drahé, rovnako aj prevádzka. Bez ruských špecialistov by to nešlo. To nikto v NATO nepovolí,“ dodal.

Ministerstvo obrany chce predložiť návrh na riešenie budúcnosti nadzvukového letectva až po schválení Dlhodobého plánu rozvoja s dôrazom na výstavbu a rozvoj ozbrojených síl s výhľadom do roku 2030 vo vláde a následne aj v parlamente. Štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (Most-Híd) po medializovaní informácie o odklade tohto rozhodnutia na facebookovom profile napísal, že čo najskoršia výmena starých ruských migov je strategickým záujmom Slovenska.

 

Minister obrany Jozef Gajdoš dnes zdôraznil, že sa hľadá proeurópske a proatlantické riešenie. „Nik nepočíta s tým, že budeme nakupovat migy,“ vyhlásil, ale zároveň priznal, že dostali ponuku aj z Ruska. Minister uviedol, že rokovali aj s vládou USA a s niektorými európskymi, vrátane Švédov. Predĺženie abonentnej zmluvy na terajšie ruské migy je podľa Gajdoša len plán B.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona