VIDEO Najhorší útok v dejinách Somálska si vyžiadal celkovo 512 životov

NETKY.SK • 3 December 2017, 08:11 • 2 min
VIDEO Najhorší útok v dejinách Somálska si vyžiadal celkovo 512 životov

MOGADIŠO - Mohutný bombový útok, ktorý v októbri otriasol somálskym hlavným mestom Mogadišo, si vyžiadal až 512 mŕtvych. Konečný údaj o počte obetí na životoch oznámil v sobotu somálsky výbor poverený dohľadom nad týmto najhorším teroristickým útokom v histórii krajiny, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa správy, ktorú mala k dispozícii agentúra AP, došlo v počte odhadovaných obetí oproti predpokladaným minimálne 350 k výraznému zvýšeniu tragickej bilancie. V súvislosti s daným útokom evidujú ďalej 312 zranených. Ďalších 62 ľudí je stále nezvestných.

 

Odpálenie nákladného auta s výbušninou vážiacou 600-800 kilogramov 14. októbra na rušnej ulici v Mogadiše je označované ako najkrvavejší teroristický čin v dejinách Somálska.

 

Somálska vláda pripisuje tento čin extrémistickej skupine aš-Šabáb napojenej na al-Káidu.

 

Sila tohto útoku vydesila celé Somálsko, čin sa začal označovať aj ako somálsky 11. september (podľa útoku na newyorské dvojičky v roku 2001). Na mieste udalosti sa neskôr opakovane zhromaždili tisíce ľudí, aby si spoločne uctili obete a vyjadrili svoj odpor k násiliu a terorizmu.

 

Premiér Xasan Cali Khayre v reakcii naň oznámil, že prezident Maxamed Cabdulaahi Maxamed vyhlási v Somálsku "vojnový stav", predstavujúci novú ofenzívu proti aš-Šabábu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona