VIDEO Najhorší hurikán za posledných 12 rokov sa blíži k pevnine

NETKY.SK • 26 August 2017, 07:40 • 2 min
VIDEO Najhorší hurikán za posledných 12 rokov sa blíži k pevnine

WASHINGTON - Hurikán Harvey, ktorý sa vytvoril v Mexickom zálive, v noci nadnes zosilnel na tropickú búrku štvrtej kategórie podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice. Stalo sa tak krátko predtým, než začal zasahovať juhovýchod amerického štátu Texas.

slovakia

left justify in out

Hurikán sprevádza vietor dosahujúci ustálenú rýchlosť až 233 kilometrov za hodinu.

 

Oko hurikánu má podľa meteorológov zasiahnuť pevninu v piatok večer alebo v sobotu ráno miestneho času.

 

Národná meteorologická služba varovala pred ničivým vetrom, ktorého účinky prirovnala k tornádu. Okrem toho sa očakáva, že Harvey prinesie prudké dažde a spôsobí "životunebezpečné záplavové situácie" v oblastiach, kde žijú milióny ľudí.

 

Hurikán sa pohybuje smerom do vnútrozemia rýchlosťou 13 kilometrov za hodinu, takže Texas bude bičovať pravdepodobne niekoľko dní. Úhrny zrážok majú dosiahnuť od 38 centimetrov až do 63 centimetrov na štvorcový meter.

 

Harvey je najhorším hurikánom v oblasti za posledných 12 rokov a je zároveň prvou prírodnou katastrofou, ktorej čelí Donald Trump v úrade amerického prezidenta. Ten v noci nadnes oznámil, že uvoľní federálne prostriedky na pomoc postihnutým oblastiam.

 

"Na žiadosť guvernéra Texasu som podpísal vyhlásenie o katastrofe, ktorá uvoľní vládnu pomoc v plnej sile!" napísal Trump na Twitteri.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies