VIDEO Násilie v Kyjeve: Nacionalisti zastrelili gardistu a zranili 100 policajtov

NETKY.SK • 31 August 2015, 19:15 • 2 min
VIDEO Násilie v Kyjeve: Nacionalisti zastrelili gardistu a zranili 100 policajtov

KYJEV - Približne 100 príslušníkov ukrajinských bezpečnostných síl dnes utrpelo zranenia pri násilných stretoch s protestujúcimi nacionalistami pred budovou parlamentu v Kyjeve po tom, ako zákonodarcovia odhlasovali v prvom čítaní sporné zmeny v ústave posilňujúce postavenie separatistických oblastí na východe Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Desať osôb utrpelo zranenia vážneho rozsahu, informovala agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského ministerstva vnútra.

 

Podľa AP sa dostalo do potýčok s nasadenými policajtmi a príslušníkmi národnej gardy približne 100 "aktívnych demonštrantov", väčšinou prívržencov nacionalistickej strany Sloboda zastúpenej v parlamente iba niekoľkými poslancami. Zatiaľ nie je známe, či si násilie vyžiadalo zranenia aj medzi protestujúcimi.

 

Časť policajtov a gardistov zranil výbuch predmetu, ktorý medzi nich niekto hodil z davu demonštrantov. Na zverejnených fotografiách a videozáberoch vidieť oblak hustého dymu. Podľa informácií ukrajinských médií explodoval uprostred kordónu bezpečnostných síl granát.

 

 

Agentúra Ukrinform uviedla, že kyjevský starosta Vitalij Kličko bezprostredne po útoku informoval vo vysielaní televízneho kanála 112 Ukrajina o smrti jedného z príslušníkov národnej gardy.

 

Parlament schválil v prvom čítaní ústavnú reformu, na základe ktorej získajú východné oblasti Ukrajiny osobitné postavenie. Návrh takzvaného

"decentralizačného" zákona pochádza z dielne prezidenta Petra Porošenka. Vzhľadom na nezhody medzi prozápadnými poslancami je však zatiaľ otázne, či sa podarí dosiahnuť potrebný počet hlasov aj v ďalších čítaniach, uviedla agentúra Reuters.

 

Prijatie legislatívy o osobitnom štatúte častí Doneckej a Luhanskej oblasti, zmietajúcich sa v konflikte medzi ukrajinskou armádou a proruskými povstalcami, je hlavným prvkom mierovej dohody podpísanej vo februári v bieloruskom Minsku.

 

 

Nacionalisti pri parlamente v Kyjeve zastrelili gardistu

Násilie pri budove ukrajinského parlamentu v Kyjeve si vyžiadalo dnes život jedného z príslušníkov Národnej gardy, ktorý zomrel na následky strelného poranenia. Poslanec Anton Heraščenko, poradca ministra vnútra Arsena Avakova, o tom informoval v príspevku na sieti Facebook, uviedla agentúra Reuters.

"Jeden z vojakov Národnej gardy zomrel po zásahu strelnou zbraňou do srdca... Okrem granátov títo provokatéri používali strelné zbrane a potajme strieľali," napísal Heraščenko, pričom narážal na správy, podľa ktorých bolo z davu nacionalistov protestujúcich pri parlamente hodených na príslušníkov bezpečnostných zložiek niekoľko granátov.

 

 

Ukrajinské ministerstvo vnútra predtým uviedlo, že zranenia pri násilných stretoch utrpelo približne 100 policajtov a gardistov, z toho desať je vážnych. Agentúra AP informovala, že úmrtie jedného z príslušníkov bezpečnostných síl už potvrdil aj samotný minister Avakov.

 

 

Násilie pred ukrajinským parlamentom vypuklo počas dnešného zasadnutia, na ktorom zákonodarcovia v prvom čítaní odhlasovali sporné zmeny v ústave posilňujúce postavenie separatistických oblastí na východe Ukrajiny. Podľa AP sa dostalo do potýčok s nasadenými policajtmi a príslušníkmi národnej gardy približne 100 "aktívnych demonštrantov", väčšinou prívržencov nacionalistickej strany Sloboda zastúpenej v parlamente iba niekoľkými poslancami.

Prijatie legislatívy o osobitnom štatúte častí Doneckej a Luhanskej oblasti, zmietajúcich sa v konflikte medzi ukrajinskou armádou a proruskými povstalcami, je hlavným prvkom mierovej dohody podpísanej vo februári v bieloruskom Minsku.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies