VIDEO Na svete nikdy nebude mier, pokiaľ budú ženy - polovica ľudstva obeťami násilia a útlaku

NETKY.SK • 21 September 2017, 16:00 • 2 min
VIDEO Na svete nikdy nebude mier, pokiaľ budú ženy - polovica ľudstva obeťami násilia a útlaku

BRATISLAVA – Dnes 21. septembra oslavujeme Medzinárodný deň mieru, ale... akého mieru? Ten nebude dosiahnutý, pokiaľ budú ženy diskriminované v spoločnosti a spolu s ich deťmi obeťami domáceho násilia.

slovakia

left justify in out

Len v Európe je obeťami tyranie 62 miliónov žien, čo znamená každá tretia. Za posledné obdobie bolo znásilnených 9 miliónov žien – 1 z 20 a konkrétne partnerom jedna z piatich. Až 42% týraných žien je vystavených násiliu aj v čase, keď pod srdcom nosia dieťa. Po rozchode je naďalej ubližované jednej zo 6 šiestich. Odvahu na zavolanie polície však nájde len každá tretia - 33%.

 

Nejde len o ženy, spolu s nimi trpia ich deti, keď sa pozerajú ako ich matka kričí, krváca či umiera.

 

Tieto ženy sú často v slepej uličke, záchranné zariadenia totiž nemajú dostatočné kapacity. Bez možnosti pomoci je tak vyše 47-tisíc žien.

 

Väčšina európskeho obyvateľstva je proti týmto zločinom, avšak postoj verejnosti akosi nie je citeľný v praxi. Dnešný civilizovaný svet stále jednou nohou žije v stredoveku. Ženy dostávajú za rovnakú prácu menší plat, v medicíne je za normu považované a znázorňované vždy mužské telo, Google prednostne vyhľadáva algoritmy s mužským predmetom a podobne.

 

 

Medzinárodná sieť Women Against Violence Europe (WAVE) chce v súvislosti s dnešným dňom poukázať na svoje ciele:

- upozorniť čo najširšiu verejnosť na situáciu žien a ich detí zažívajúcich násilie v  od svojich blízkych a v rodinách. Ide o agresie, ktoré sú (ešte stále a často) neprávom považované za súkromnú záležitosť žien

- lobovať za ratifikáciu a implementáciu Dohovoru Rady Európy o predchádzaní  násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu,  ktorý je známy ako Istanbulský dohovor

- zabezpečiť, aby mali ženy a ich deti prístup ku kvalitným službám, na zabezpečenie ich ochrany a bezpečia

 

 

Európska únia sa tejto úlohy zhosťuje s veľkou vážnosťou, a preto sa rozhodla pristúpiť k  medzinárodnému Dohovoru  Rady Európy o predchádzaní  násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu,  známemu ako Istanbulský dohovor. Dohovor doteraz  ratifikovalo 23 krajín sveta vrátane 14 členských štátov EÚ - Belgicka, Dánska, Fínska, Francúzska, Holandska, Malty, Poľska, Portugalska, Rakúska, Rumunska, Slovinska, Španielska, Švédska a Talianska. Ďalšie krajiny na jeho ratifikácii intenzívne pracujú.

 

Na podporu tohto Istanbulského dohovoru spúšťa organizácia WAVE  21.9.2017 kampaň  v  krajinách Európskej únie ako  aj v ďalších krajinách Rady Európy; do kampane sa celkom zapája 28 organizácií z 21 krajín.

 

Cieľom kampane na Slovensku, ktorú realizuje Aliancia žien Slovenska, je získať podporu verejnosti pre ratifikáciu Istanbulského Dohovoru. Cieľom tejto kampane je aj šíriť pravdivé informácie o obsahu Istanbulského Dohovoru a vyvracať mýty a zavádzajúce informácie, ktoré sa o ňom šíria. Súčasťou kampane bude aj  informovať  o stave násilia na ženách a predstaviť k téme relevantné výskumy a štatistiky, ako aj všetky aktivity, ktoré sa doteraz uskutočnili na podporu ratifikácie Dohovoru na Slovensku.

 


 


 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies