VIDEO Na Slovensku máme síce veľa zdrojov pitnej vody, ale sú kontaminované chemickým odpadom!

NETKY.SK • 8 September 2017, 14:50 • 2 min
VIDEO Na Slovensku máme síce veľa zdrojov pitnej vody, ale sú kontaminované chemickým odpadom!

BRATISLAVA – Po vystupňovaní katastrofy so skládkou vo Vrakuni, ktorá kontaminovala podzemnú vodu, sa začalo viac hovoriť aj o iných podobných prípadoch na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Slovensko sa ešte do nedávna pýšilo jednými z najväčších zásob pitnej vody v Európe. Vodných zdrojov máme síce veľa, avšak vedenie krajiny nie je schopné ich chrániť a preto je veľa z nich znečistených, kontaminovaných a nepoužiteľných.

 

Ako je možné, že sa znečisťovanie vody vo Vrakuni neriešilo desiatky rokov?

Okrem tohto jedného prípadu máme na Slovensku chemicky znečistených mnoho ďalších zdrojov pitnej vody. Veľa továrni sa totiž stavia za záhadných okolností porušujúcich zákon a bez dostatočných ochranných zabezpečení. Napríklad Slovnaft vyrástol na štrkovom podklade, cez ktorý sa ropný odpad dostával do podzemnej vody, ktorú by mohli piť ľudia. Až neskôr sa začali robiť nejaké ochranné procesy.

 

img

 

Členka dozornej rady Bratislavskej vodárenskej spoločnosti vysvetlila, že kontaminovaná voda sa dá vyčistiť, avšak nie je to jednoduché, je to drahé a vyčistená voda už nikdy nebude taká ako pred tým.

 

Alena Trančíková z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, Andrej Kovarik zo Štátnej ochrany prírody SR a Helena Fatulová z Inštitútu vodnej politiky sa na stredajšej diskusii zhodli, že za stav zdrojov pitnej vody je jednodznačne zodpovedné ministerstvo životného prostredia. Dôležitý je ale aj tlak verejnosti, ľudia musia ukázať, že im to nie je jedno.

 

Ak sa dostaneme do situácie, že si totálne zničíme zdroje pitnej vody, bude ju treba náročne čistiť a umelo obohacovať o minerály – jej cena tak dramaticky vzrastie a potom pocítime jej hodnotu.

 

Viac informácii o téme sa dozviete vo videu:

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies