VIDEO Na prvomájovom odborárskom mítingu v Moskve sa zišlo 140-tisíc ľudí

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 16:22 • 2 min
VIDEO Na prvomájovom odborárskom mítingu v Moskve sa zišlo 140-tisíc ľudí

MOSKVA - Približne 140.000 ľudí sa dnes zišlo na Červenom námestí v Moskve na pochode, ktorý organizujú odborové zväzy pri príležitosti Medzinárodného dňa solidarity pracujúcich. Informovala o tom agentúra Interfax, ktorá údaje o počte účastníkov podujatia získala z veliteľstva moskovskej polície.

slovakia

left justify in out

Účastníci demonštrácie prešli po Červenom námestí, míting nebol naplánovaný. Mali v rukách štátne vlajky, zástavy Moskvy, ako aj symboliku rozličných odborových zväzov a vládnucej strany Jednotné Rusko.
     

 

Na inom mieste Moskvy, na Kalužskom námestí, sa dnes konal aj pochod solidarity pracujúcich a na podporu Donbasu, ktorý organizovala Komunistickej strany Ruskej federácie. 
     

Podľa odhadov sa na ňom zišlo niekoľko tisíc moskovských komunistov a ich prívržencov. V čele sprievodu kráčal líder komunistov Gennadij Ziuganov. Účastníci pochodu podľa agentúry Interfax vyjadrovali aj protest proti súčasnej ruskej vláde a žiadali jej demisiu. Mnohí demonštranti niesli zástavy Sovietskeho zväzy a plagáty s portrétom sovietskeho vodcu Josifa Stalina. Pochod komunistov ulicami mesta sa skončil koncertom pod holým nebom na Divadelnom námestí.
     

Prvomájové pochody sa dnes uskutočnili v mnohých mestách Ruska, pričom v Novosibirsku povolenú akciu narušil úradne nepovolený happening mladých umelcov, ktorí pod názvom "Monstracia" usporiadali paródiu na oficiálne mítingy, informovala agentúra RIA Novosti. Ich akcia sa konala za asistencie polície, ktorá mladých ľudí oddeľovala od účastníkov viacerých odborárskych mítingov a pochodov.   
     

Prvomájové manifestácie sa konali aj na Kryme, ktorý sa pred vyše rokom stal subjektom Ruskej federácie. Podľa prvého vicepremiéra Michaila Šeremeta sa na prvomájových akciách zúčastnilo asi 70.000 ľudí vrátane zástupcov krymských Tatárov združených v organizácii Kyrym.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies