VIDEO Na Novom Zélande znovu uviazli veľryby: Záchranári pomohli stovke dostať sa späť na more

NETKY.SK • 11 Február 2017, 07:20 • 2 min
VIDEO Na Novom Zélande znovu uviazli veľryby: Záchranári pomohli stovke dostať sa späť na more

WELLINGTON - Dobrovoľníkom na Novom Zélande sa podarilo zachrániť a dostať späť do mora asi sto z vyše 400 veľrýb, ktoré vo štvrtok uviazli na odľahlej pláži Farewell Spit na Južnom ostrove. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V priebehu noci na piatok však približne 75 percent zo 416 guľohlavcov uhynulo. Ide o jeden z najtragickejších incidentov svojho druhu na Novom Zélande za uplynulé roky.

 

 

Záchranárom sa časť veľrýb podarilo dostať na more už v piatok, avšak viaceré sa znova vyplavili na pláž. Dnešné pokusy dostať ich do mora boli úspešnejšie, konštatovala agentúra AO. Okrem iného sa totiž zlepšili aj poveternostné podmienky a more bolo po prílive čistejšie. Jeden z dobrovoľníkov vyjadril nádej, že vodcom húfu sa veľryby podarí vyviesť na otvorené more. V snahe zabrániť veľrybám, aby znova priplávali k pláži, dobrovoľníci pri pobreží vytvorili ľudskú reťaz.

 

 

Novozélandské úrady sa po záchrannej akcii teraz sústreďujú na riešenie problému s telami uhynutých veľrýb. Jednou z možností je, že ich nechajú v mori na mieste úhynu, obávajú sa však, že rozkladajúce sa trupy by more mohlo odplaviť k obývaným častiam pobrežia.

 

 

Vo februári 2015 uviazlo na brehu v približne rovnakej oblasti takmer 200 guľohlavcov, podarilo sa zachrániť 60 z nich.

Podľa ochranárskej organizácie Project Jonah sa historicky najrozsiahlejšie zaznamenané uviaznutie veľrýb na pláži udialo v roku 1918, keď na Chathamových ostrovoch, ktoré patria Novému Zélandu, uviazlo na plytčine zhruba 1000 guľohlavcov.

 

Guľohlavec je v tomto smere najzraniteľnejšou veľrybou, keďže sa presúva vo veľkých húfoch. Vedci stále nepoznajú uspokojivú odpoveď na to, prečo tieto morské cicavce často končia na súši. Predpokladá sa však, že v tom zohráva úlohu viacero nepriaznivých faktorov - od chorôb po extrémne počasie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies