VIDEO Na majstrovstvách Európy v poľovníckom trúbení v Levoči sa zíde cez 200 trubačov

NETKY.SK • 26 September 2018, 17:59 • 2 min
VIDEO Na majstrovstvách Európy v poľovníckom trúbení v Levoči sa zíde cez 200 trubačov

LEVOČA – Na majstrovstvách Európy v poľovníckom trúbení sa v sobotu 29. septembra zíde viac ako 200 trubačov zo siedmich štátov.

slovakia

left justify in out

„Sily si zmerajú súťažiaci z Nemecka, Poľska, Rakúska, Slovinska, Slovenska, Česka a Maďarska. Súčasťou podujatia sú aj sprievodné akcie, ktoré sa začínajú už piatkovým (28.9.) večerným koncertom trubačov z celej Európy v altánku na námestí Majstra Pavla v Levoči,“ uviedla Lucia Blšáková z organizačného výboru podujatia.

 

Dodala, že návštevníci sa môžu tešiť aj na sobotňajší ranný sprievod trubačov spolu s kynológmi a sokoliarmi mesta Levoča. „Jedinečnú atmosféru obohatenú o duchovno prežijú na Hubertskej omši, po ktorej nasleduje koncert víťazov v Bazilike sv. Jakuba,“ doplnila Blšáková s tým, že na omši sa odprezentuje niekoľko vybraných častí prvej slovenskej poľovníckej omše. Historicky prvé majstrovstvá Európy trubačov sa uskutočnili v roku 2016 v Českej republike v Mariánskych Lázňach, zúčastnilo sa ich 155 trubačov.

 

„Ide o unikátnu udalosť, ktorá spája milovníkov poľovníckej hudby a prenesenie hudby z lesa medzi širokú poľovnícku aj nepoľovnícku verejnosť. Súťažiť budú štvorčlenné súbory s nomináciou národných klubov v trúbení na poľovníckych rohoch a lesniciach v ladení B a Es. Súťaž prebieha v dvoch kolách, do užšieho výberu postupujú tri najlepšie súbory z každej kategórie. Porota na základe odohraných skladieb určí víťaza v týchto dvoch kategóriách,“ ozrejmila Blšáková.

 

V pokračovanie súťaže v ďalších rokoch dúfa aj Peter Vacek, člen rady Klubu trubačov z Českej republiky. „Pokiaľ sa všetko podarí a súťaž bude pokračovať aj v budúcnosti, tak naplníme našu ideu, ktorú sme prijali s rozhovorom s Reinholdom Stiefom, velikánom európskej loveckej hudby v Mariánskych Lázňach pred 25 rokmi,“ konštatoval na záver.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona