VIDEO Na Lomnickom štíte padal žltý sneh, sfarbil ho prach z Afriky

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 09:23 • 2 min
VIDEO Na Lomnickom štíte padal žltý sneh, sfarbil ho prach z Afriky

POPRAD – Vo Vysokých Tatrách padal v pondelok podvečer žltkastý sneh. Ako pre agentúru SITA vysvetlil meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Marcel Macko, dôvodom bol prach a piesok, ktorý sa k nám dostal z Afriky.

slovakia

left justify in out

„Nie je to úplne bežný jav, ale na druhej strane ani rarita. Stáva sa to niekoľkokrát do roka, keď sa pri silnom južnom a juhozápadnom prúdení dostane tento prach alebo nejaké častice z afrického kontinentu do strednej Európy, potom pri zrážkach vypadávajú buď vo forme dažďa či snehu,“ uviedol.


Žltkastý sneh v posledný februárový deň spozorovali na Lomnickom štíte, podľa Macka za to v tomto prípade môže hlboká tlaková níž. „Mala svoj stred niekde nad západným Stredomorím a po silnom južnom prúdení sa tieto častice dostali ďaleko na sever, teda do strednej Európy,“ povedal. Upozornil, že v dôsledku tohto pôsobenia možno dosť často aj na autách spozorovať žltkastý povlak. „Je to známka toho, že atmosféra bola znečistená týmto prachom alebo pieskom,“ dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona