VIDEO Na leteckých dňoch v Sliači predvedie turecký tím všetky možnosti lietadla F-16

NETKY.SK • 8 August 2017, 12:52 • 2 min
VIDEO Na leteckých dňoch v Sliači predvedie turecký tím všetky možnosti lietadla F-16

SLIAČ - K ďalším účastníkom medzinárodných leteckých dní SIAF 2017, ktoré sa uskutočnia v dňoch 26. a 27. augusta na Leteckej základni na Sliači, a tiež adeptom na zisk putovného ocenenia Best Display Smik Trophy, bude turecký tím SOLOTÜRK, prezentujúci všetky možnosti a schopnosti lietadla F-16.

slovakia

left justify in out

Tím, ktorý je nositeľom ocenenia za najlepšiu letovú ukážku vo svete, prisľúbil tento rok účasť len na šiestich leteckých podujatiach v zahraničí a SIAF je medzi nimi.

 

Turecký F-16 Demo team SOLOTÜRK vznikol v roku 2011 v rámci osláv 100. výročia Tureckých vzdušných síl. Tvoria ho dvaja piloti predvádzajúci letové ukážky na striedačku a ďalších jedenásť členov vrátane PR dôstojníka. Aj vďaka špeciálnym manévrom a leteckému majstrovstvu pilotov má Solotürk na konte niekoľko významných ocenení.

 

„Piloti Demo tímu Solotürk absolvovali výcvik na vysokej úrovni a na lietadle F-16 majú nalietaných najmenej 1500 letových hodín. Našu letovú ukážku tvoria aj dva špeciálne obraty. V prvom pilot po vzlete otočí lietadlo na chrbát vo veľmi malej výške a začína stúpať. Je to prvá fáza tlačeného premetu. Počas ďalšieho pilot uvedie lietadlo do manévru v troch rozličných osiach naraz. Vyzerá to ako prudký výkrut so súčasnou zmenou uhla nábehu a výšky,“ vysvetľuje Emrah Bayri, PR manažér tímu.

 

Piloti počas šou predvádzajú limity lietadla od +9G do -3G. Pre lepší efekt sú súčasťou vystúpenia aj svetlice a dymové efekty. Lietadlo F-16C Block 30 formácie Solotürk je známe kamuflážou kombinácie troch farieb – čiernej, striebornej a zlatej. Ich farebné prevedenie získalo v roku 2011 od Tureckej národnej asociácie umelcov ocenenie za najlepší dizajn.

 

„Máme divákov všetkých vekových kategórií, vieme zaujať päťročného chlapca aj skúseného pilota stíhačky. Tešíme sa na stretnutie so všetkými. Na SIAF so sebou plánujeme priniesť okrem skvelého predstavenia aj pekné suveníry,“ dopĺňa Bayri.

 

Predvečer MLD SIAF bude patriť aj tento rok odovzdávaniu prestížnych ocenení. Zlaté krídla – Národná cena letectva Slovenskej republiky zviditeľňuje a oceňuje osobnosti, projekty, inštitúcie, spoločnosti a iné subjekty za ich prínos v rôznych oblastiach slovenského letectva. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies